138 potthål lagades på Lidingö 1 december– 1 februari den här säsongen, jämfört med 99 under samma period i fjol.

Några som envist arbetar med att hålla koll på var hålen dyker upp är de ideellt arbetande personerna inom Grannsamverkan Lidingö. Grannstödsbilens förare åker ut två gånger om dagen, två och två.

Enligt förarna växer potthålen snabbt. Därför är det viktigt att man får bort småhålen så fort som möjligt.

– Den här vintern har det varit en hel del potthål på gatorna. Särskilt i rondellerna vid Södra kungsvägen, säger föraren Hans Lindholm.

Andra spaningar är att det har varit flera runt centrum och på Odengatan vid Ansgarskyrkan.

Ett potthål kan anmälas genom ett samtal till kommunen. Det går också att fota och skicka bilden via stadens hemsida.

Grannstödsbilens förare anmäler potthål, klotter, trasiga vägskyltar och annat de ser till staden eller polisen.

När staden fått information om hål i vägbanan kontaktar de entreprenören Lidingö trädgårdscenter, som åtgärdar problemet.

– Vår uppfattning är att entreprenören snabbt tar sig an jobbet och lagar hålen inom ett eller två dygn, säger föraren Teddy Widstrand.

Kört i 13 år

Han har kört grannstödsbil sedan de kom igång på Lidingö för snart 13 år sedan.

– Vi jobbar också med exempelvis klotter. För 4-5 år sedan hade vi mycket klotter på ön.

– Så fort vi ser det gör vi en anmälan, och staden är snabb med att ta bort det. Jag tror att de som klottrar inte tycker att det blir så roligt då.

Grannsamverkan Lidingö söker ständigt nya förare, den som känner sig manad är välkommen att höra av sig.

Alltid fler

– Det är trevliga människor som kör. Vid jul hjälper vi till och är parkeringsvakter i centrum och så får vi en middag på vårkanten, säger Teddy.

Kerstin Larsen förare och ordförande i styrgruppen för grannstödsbilen, fyller i:

– Det är en fin skara personer som träffas regelbundet. Vi har hållit oss på runt 50-60 förare, men runt jul och på sommaren brukar det bli färre. Därför behöver vi alltid fler.

"Jag uppfattar det som att förarna tycker att potthålen lagas snabbt efter en anmälan. Förare har åkt förbi och kollat att de blivit åtgärdade och jag uppfattar det som att de är nöjda", säger Kerstin Larsen.

"Jag uppfattar det som att förarna tycker att potthålen lagas snabbt efter en anmälan. Förare har åkt förbi och kollat att de blivit åtgärdade och jag uppfattar det som att de är nöjda", säger Kerstin Larsen.

Privat