Nyskrivna "Kebaben på skäret" av Alma Kirlic går upp på Riksteatern i Årsta i maj.

– I föreställningen dras vad som kallas för fel folk till ett fint område för att äta Sveriges godaste kebab, säger regissören Anna Novovic i ett pressmeddelande.

– Bostadsrättsföreningen som restaurangägaren hyr lokalen av vill bli av med dem, den officiella orsaken är att de inte uppfyller ”sundhet, ordning och skick”. Det börjar även viskas om otrygghet och värdeminskning och snart är bollen i rullning,

Blev riksnyhet

Det infekterade bråket om kebabrestaurangen Midans vare eller icke vara i Hornsberg började hösten 2019 och blev då en riksnyhet. Bostadsrättsföreningen i Hornsberg sade upp hyresavtalet, som var på sju år, bara efter sex månader bland annat med hänvisning till stora störningar nattetid från restaurangens verksamhet.

Men Midan fick rätt i flera domstolsinstanser och stannade till slut kvar i Hornsberg.

– Den här berättelsen säger mycket om vår tid och det samhällsklimat vi har och hade lika gärna kunnat utspela sig på många liknande områden runt om i Sverige, säger skådespelaren Özz Nûjen.

– Pjäsen blir till en väldigt rolig berättelse med en sorglig klangbotten, men tack vare komedin kan man säga allvarliga saker och svälja beska sanningar med lite socker i botten. Jag hoppas att publiken ska få ha roligt, tänka till och ta med sig det medmänskliga efter att ha skrattat tillsammans.

Debatten gick het kring Hornsbergs strand och restaurangen Midan för ett par år sedan.

Debatten gick het kring Hornsbergs strand och restaurangen Midan för ett par år sedan.

Läsarbild