Ridsporten är populär på Lidingö. 675 barn står i kö till ridskolan i Stockby. Utöver det köar närmare 400 vuxna och fortsättningsryttare för en plats.

– Jag har en tro att det här en jättebra grej för unga människor. Bättre än att åka in till stan i för tidig ålder. Dessutom är inte alla predestinerade att hålla på med lagidrott, säger Carl-G Leissner som har drivit ridskolan sedan 2001.

Han vill kunna erbjuda fler att prova ridning. Men nya krav i djurskyddslagen gör att han kan tvingas krympa sin verksamhet – om han inte får lov att bygga ut på tomten.

– Den nya lagen säger att hästar inte får stå i spilta, de måste ha boxar. Därför måste jag bygga om 21 befintliga spiltor till boxar. På samma yta ger det nio boxar.

Det betyder vidare att stallet måste minska antalet hästar från 48 till 36.

Men Carl-G Leissner och ridskolan har en idé för att utnyttja den relativt lilla ridskoletomten till max. Han berättar att det var en av hans söner som kläckte idén att man skulle kunna lösa problemet genom att bygga ett nytt ridhus med två maneger parallellt med Stockbyvägen där det i dag ligger en uteridbana.

Den gamla manegen från 1950-talet skulle byggas om till ett luftigt stall med boxar.

Full respekt

Men processen tar tid. För att få bygga på ridskoletomten måste nämligen en detaljplaneändring göras, därtill kommer bygglovsförfarande och olika inspektioner.

– Vi har full respekt för kommunens process och vill inte bråka. Men vi vill få politiker och tjänstemän att lyssna på oss. Klockan går och tiden man har på sig för att bygga om krymper. I processen har vi knappt kommit till ruta ett och bara att komma dit har tagit onödigt lång tid, säger ridinstruktören Johanna Hallin.

Hela Stockby ridskola, med mark, stall och ridhus ägs av Lidingö stad. Hästarna, inventarier och verksamheten ägs av Stockby ridskola som är ett företag. Här finns också en förening som driver tävlingsverksamhet.

Både Johanna Hallin och Carl-G Leissner välkomnar en bra dialog med staden. Men trots flera förfrågningar anser de att det är oklart vad staden vill.

– Det pågår en beredning. Vi jobbar förvaltningsöverskridande för att hitta en så bra lösning som möjligt, säger Filip Svanberg (M), ordförande vid kultur- och fritidsförvaltningen.

Han betonar att hans nämnd inte avgör detaljplane- eller bygglovsfrågor.

– Man måste följa de procedurer och regler som finns. Men jag vet att ridningen på ön har jättefina verksamheter, både i Elfvik och Stockby. För oss är det viktig att det som görs kommer barn och ungdomar till gagn och att ridskoleavgifter hålls ner.

Står för bygget

Carl-G Leissner hävdar dock att hans lösning – där han själv står för bygget– gör att staden kommer billigt undan.

– Jag bygger billigare och snabbare. Ska stan bygga måste de höja ridskolans hyra. Om jag lämnar den här verksamheten utan att ta med mig byggnaden tillfaller den dessutom fastighetsägaren. Det kan aldrig vara dålig affär för staden.