Folkhälsomyndighetens (FHM) senaste rapport visar att smittspridningen når nya toppnoteringar för 2021 i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker

Totalt 533 nya fall rapporterades förra veckan i kommunerna. Den högsta siffran för året.

I Vaxholm rapporterades den lägsta siffran. Från 44 fall under vecka 9 till 22 fall vecka 10. I Danderyd rapporterades 100 nya fall. Täby, 189, Vallentuna 95, Österåker 125.

I Täby rapporterades två dödsfall. I Danderyd avled en person till följd av viruset, liksom i Österåker.

Ökar i hela Sverige

Under presskonferensen den 18 mars kommenterade Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på FHM, att smittspridningen ökar i Sverige.

– Vi har inte någon avmattande trend vad gäller antalet nyanmälda fall. Vi befarar snarare också fler fall under innevarande vecka, jämfört med förra veckan, säger hon och berättar samtidigt att de ser en avmattande trend i antalet avlidna i viruset.

I Stockholms län rapporterades 7 652 nya fall nya fall, 973 fler fall än vecka 9.

Över 10 000 doser

Sedan ett par veckor tillbaka har fas 2 av vaccineringen inletts, då personer som är 65 år och äldre samt personer i riskgrupper ska vaccineras.

Över 1 250 000 personer har påbörjat sin vaccinering i Sverige. Det innebär att mer än var tionde person som är över 18 år har fått minst en dos.

Enligt den senaste rapporten från FHM har 10 895 personer från Danderyd, Täby, Vaxholm, Vallentuna och Österåker fått minst en dos (se faktaruta).

Astra Zeneca bedöms säkert

Vid en presskonferens under torsdagskvällen meddelade Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, att det är säkert att fortsätta använda Astra Zenecas covid-19-vaccin.

– Vi har kommit fram till en klar vetenskaplig slutsats: Det här är ett säkert och effektivt vaccin, säger Johan Carlson, generaldirektör på FHM.

Folkhälsomyndigheten meddelade samtidigt att deras inställning till det nya beskedet meddelas någon gång under nästa vecka.