Årets söktryck till simskolorna har varit märkbart högt, det har bland annat Södertörns simsällskap, som bedriver sin verksamhet i simhallar i Huddinge och Haninge, märkt av.

– I år har det varit extremt, berättar Carin Klasson, ordförande för Södertörns simsällskap.

På bara en månad fullbokades alla 887 platser på simskolan i Torvalla simhall, och alla 861 platser i Huddingehallen. Väntetiden inför släppet av nya platser är ett halvår.

Att det är ett högt söktryck har länge varit något simskolorna fått tampas med. Men förra året var det många som valde att avstå simskolan på grund av pandemin för att sedan söka i år istället, och som följd har årets söktryck varit märkbart högt.

– Vi har under många år varit på bristningsgränsen och när att det blev ett litet ökat tryck på sökningarna i år är det som att det har stupat över oss.

Ny simhall

Enligt Carin Klasson är bristen på tider i simhallarna en anledning till det höga trycket.

– Om vi skulle ha en verksamhet som sträcker sig från morgon till kväll skulle vi kunna möta efterfrågan, men idag har vi fyra eller fem timmar på oss, säger Carin Klasson som ser en enda lösning på problemet.

– Vi ser ett väldigt skriande behov av att bygga en ny simhall idag, det är egentligen den enda lösningen som vi ser.

Uppsving efter OS

Även på andra delar av Södertörn är bilden liknande. I Botkyrka har man sett ett ökat intresse även bland vuxna att gå i simskola, och i Tyresö är intresset för simskolor så pass stort att platserna inte räcker till.

– Vi är för trångbodda och är i akut behov av mer plats för vår verksamhet då det börjar bli mer regel än undantag att folk får stå i kö i tre år till vår simskola, och det är utom alla rimliga gränser, säger Sara Nyström, verksamhetschef och simskoleansvarig i Tyresö simsällskap.

Hon lyfter även att intresset för simning ofta ökar i samband med OS:

– Sverige är väldigt duktiga i simning så när det är OS ger det uppsving i ansökningarna till simskola.

Svårt att inte kunna möta trycket

Statistik från Svenska livräddningssällskapet visar att 26 personer omkom i drunkningsolyckor i Sverige i juli i år, vilket kan jämföras med samma period 2020 då 11 personer omkom.

För Carin Klasson på Södertörns simsällskap har det varit tufft att känna att simskolorna inte kunnat möta söktrycket, särskilt under sommaren när allt fler rör sig i vattnet.

– Det är jättejobbigt att veta att man har möjligheten att lära ut men inte kan erbjuda det, menar hon.