Den som tittat noga har i bland kunnat se gruvdvärgspindlarnas ägg i urbergets skrevor.

Den millimeterstora spindeln hittades på Kungsträdgårdens tunnelbanestation när stationen invigdes i slutet av 1970-talet och är extremt ovanlig i Sverige.

Det är även kiselalgerna, tuffkuddmossan och de ovanliga svamparterna som växer i t-banans grottmiljö. Men under en storstädning för två veckor sedan spolades växterna på plattformens väggar bort.

– Det är ytterst olyckligt och alla inblandade är ledsna över detta, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.

Perrong, tunnelbana, t-bana, Kungsträdgården, Kungsan

Perrong, tunnelbana, t-bana, Kungsträdgården, Kungsan

Mostphotos

MTR tvättar

När Kungsträdgårdens tunnelbanestation byggdes lämnades bergväggarna nakna för att skapa en slags grottmiljö som en del av den konstnärliga gestaltningen. Konstnären Ulrik Samuelson verkar ha lyckats: När tuffkuddmossan upptäcktes hade den inte setts i närheten av Stockholm sedan 1930-talet.

Det är fortfarande oklart vad som skadats eller hur omfattande skadorna är. SL har kallat dit Naturhistoriska riksmuseet för en besiktning. De har också krävt en utredning av MTR för att ta reda på vad som gått snett.

MTR sköter driften av tunnelbanorna. Mitt i har sökt företaget som sagt att de ska återkomma.

– Det är MTR som enligt trafikavtalet för tunnelbanan ansvarar för att städa i stationerna. De har tydliga instruktioner om hur den unika miljön i Kungsträdgårdens tunnelbanestation ska hanteras, säger Claes Keisu.

MTR:s hade förr segmentet "Djur på tub" på sin hemsida, där de bland annat skrev om dvärgspideln, ledarhundar och ryktet om en igelkott i Axelsberg som bosatt sig i närheten av spåren.

MTR:s hade förr segmentet "Djur på tub" på sin hemsida, där de bland annat skrev om dvärgspideln, ledarhundar och ryktet om en igelkott i Axelsberg som bosatt sig i närheten av spåren.

MTR/Wayback machine

Kan klättra upp igen

Hur spindeln dök upp i tunnelbanan är oklart. Experter tror att den kan ha kommit med grävmaskinerna.

Det var spindelexperten Torbjörn Kronestedt som upptäckte dvärgspindeln när han stod och väntade på tunnelbanan. Han blir inte glad över att höra att den har spolats bort.

– Det var inte särskilt bra. Vad fasen skulle de göra det för? Jag var där för några veckor sedan och då fanns det äggkokonger i skrevorna.

2016 råkade den så kallade biofilmen, bestående av små svamptrådar, spolas bort från väggarna med högtryckstvätt. Mikrolivet hämtade sig dock snabbt.

Torbjörn Kronestedt hoppas att spindlarna också gör det.

– I dag finns ju spindeln på Sundbybergs och Akallas tunnelbanestationer också. Där är det också vatten som sipprar genom väggarna.