Smittskydd. Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, uppger att lokala råd och rekommendationer kan tas fram vid behov. Foto: Mostphotos/Region Stockholm

Ovaccinerade får fortsätta följa råden

Den 29 september blir en frihetens dag för många, när coronarestriktionerna lyfts. Men för dem som inte är vaccinerade kan det fortsatt bli begränsningar.

  • Publicerad 15:39, 10 sep 2021

Den 29 september hävs i princip alla pandemirestriktioner, och det blir fritt fram för konserter, fotbollsmatcher och på restauranger.

Men kanske inte för alla.

Vid Folkhälsomyndighetens pressträff på torsdagen meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell att om inte vaccinationstäckningen ökar i de områden där den är mycket låg kan det komma att behöva finnas rekommendationer för dem som inte är vaccinerade.

Får följa allmänna råden

Vad som i så fall ska gälla är dock inte klart.

– Vi jobbar med den frågan. Det gäller att hamna rätt i det läget. Det blir nog den inriktningen att det blir liknande råd som de som gäller i dag, sade han.

Hur länge de i så fall skulle komma att gälla kunde han inte säga.

– Det beror helt på den fortsatta smittspridningen.

Nu lyfts alla tak för sport, kultur och andra evenemang

Allmänna råd till ovaccinerade

Här är de allmänna råd som Folkhälsomyndigheten utfärdat:

Stanna hemma vid symtom på covid-19.

Tvätta händerna ofta och noggrant.

Om du träffar personer som du normalt inte träffar bör ni hålla avstånd och umgås helst utomhus. 

Håll avstånd till andra människor. Det är särskilt viktigt vid längre kontakter och när du är inomhus.

Undvik platser som butiker, köpcentrum och kollektivtrafik om det är trängsel där.

Undvik kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel där det inte går att köpa platsbiljett.

Säkerställ att du kan isolera dig på ditt resmål eller kan ta dig hem utan att smitta andra om du får symtom på covid-19.

Arbeta hemifrån så ofta du kan.

Träffa personer i riskgrupp på ett säkert sätt

Visa merVisa mindre

Lägst andel färdigvaccinerad befolkning i regionen har Botkyrka, med 51,5 procent. Även Sigtuna ligger lågt med 58,8 procent.

Det är i de lägre åldersgrupperna som många är ovaccinerade. I Botkyrka har bara 42 procent av 18-29-åringarna fått sin första dos och i Södertälje 44 procent.

Inga planerade åtgärder

Några planer på generella åtgärder för att vaccinationstäckningen ännu inte hunnit bli tillräckligt hög i en kommun eller i ett stadsdelsområde finns inte, enligt Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

– Lokala eller regionala åtgärder, råd och rekommendationer kan Smittskydd Stockholm vid behov vara med och ta fram i samarbete med Folkhälsomyndigheten, länsstyrelsen och berörd kommun. Om en situation uppstår som kräver någon form av åtgärder så kommer vi tillsammans att agera för att minska risken för smittspridning, skriver hon i ett mejl.

Efter regeringens besked: "Äntligen kan Stockholm bli Stockholm igen"

FAKTA: Andel som fått första och andra dosen vaccin i Stockholms kommuner

Statistiken omfattar personer över 18 år.

Loading...

Loading...

Källa grafik: Nationella vaccinationsregistret (NVR) 9 september 2021. Statistiken omfattar givna vaccinationer till och med föregående vecka.