Den 29 september hävs i princip alla pandemirestriktioner, och det blir fritt fram för konserter, fotbollsmatcher och på restauranger.

Men kanske inte för alla.

Vid Folkhälsomyndighetens pressträff på torsdagen meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell att om inte vaccinationstäckningen ökar i de områden där den är mycket låg kan det komma att behöva finnas rekommendationer för dem som inte är vaccinerade.

Får följa allmänna råden

Vad som i så fall ska gälla är dock inte klart.

– Vi jobbar med den frågan. Det gäller att hamna rätt i det läget. Det blir nog den inriktningen att det blir liknande råd som de som gäller i dag, sade han.

Hur länge de i så fall skulle komma att gälla kunde han inte säga.

– Det beror helt på den fortsatta smittspridningen.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-lyfts-alla-tak-for-sport-kultur-och-andra-evenemang/repuig!wJc8Cz3WH@lHW0PsUoozGw/

Lägst andel färdigvaccinerad befolkning i regionen har Botkyrka, med 51,5 procent. Även Sigtuna ligger lågt med 58,8 procent.

Det är i de lägre åldersgrupperna som många är ovaccinerade. I Botkyrka har bara 42 procent av 18-29-åringarna fått sin första dos och i Södertälje 44 procent.

Inga planerade åtgärder

Några planer på generella åtgärder för att vaccinationstäckningen ännu inte hunnit bli tillräckligt hög i en kommun eller i ett stadsdelsområde finns inte, enligt Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

– Lokala eller regionala åtgärder, råd och rekommendationer kan Smittskydd Stockholm vid behov vara med och ta fram i samarbete med Folkhälsomyndigheten, länsstyrelsen och berörd kommun. Om en situation uppstår som kräver någon form av åtgärder så kommer vi tillsammans att agera för att minska risken för smittspridning, skriver hon i ett mejl.

https://www.mitti.se/nyheter/efter-regeringens-besked-antligen-kan-stockholm-bli-stockholm-igen/repuig!KKZTCRpieazM4njRAlPfTQ/

Statistiken omfattar personer över 18 år.