Förra året sattes betongblock upp på Källgatan utanför restaurangen Pinchos och puben The Players Inn. Vackra var de inte. I alla fall inte om kommentarsfält i lokala facebookgrupper ska få avgöra.

– Det blev ju ett himla liv förra året, men nu så, säger Sara Karlsson Olsson, BID-manager för årets stadskärna.

Förra torsdagen, den 1 april, ställdes avspärrningarna på plats igen lagom till uteserveringspremiären. Och fula är de inte längre.

Det har Enköpingsbon och konstnären Otto Gonzales sett till. Han har målat betongblocken, helt oavlönat.

Inför arbetet fick Otto tre ledord: tillsammans, nära och engagemang. Av det har han gjort flera rustika målningar som Enköpingsbor känner igen.

– Han fick de orden som guidning och sen har han skapat de här fantastiska målningarna, säger Sara Karlsson Olsson.

Otto Gonzales, vars konst även går att se på bland annat restaurang Caliente på Torggatan, är nöjd med vad han lyckades åstadkomma på så kort tid. Men menar samtidigt att det finns utrymme för förbättringar.

– Det tog en vecka men då har jag bara målat på kvällarna. Det här är lite mer rustik målning än vad jag annars brukar göra, säger Otto Gonzales och tillägger:

– Jag hann inte riktigt klart. Jag tänkte mig de fyra årstiderna. Men jag hann inte påbörja ”hösten”. Jag hoppas kunna göra det klart i sommar när det blir lite bättre ljus. Då blir jag nöjd, säger han med ett leende.

Som Mitt i tidigare skrivit om har Enköpings som ambition att utses till Årets stadskärna senast 2025.  Målningarna är ett resultat av ett samarbete mellan kommunen och föreningen Enköping centrumsamverkan i projektet Årets stadskärna.