Fixat. Konstnären Otto Gonzales har målat de utskällda betongblocken på Källgatan. Foto: Fredrik Gustafsson

Otto har gjort konstverk av betongklossarna

Förra året var betongklossarna på Källgatan utskällda. I år är de hyllade. Det har konstnären Otto Gonzales sett till.

  • Publicerad 11:14, 9 apr 2021

Han har skapat de här fantastiska målningarna.

Förra året sattes betongblock upp på Källgatan utanför restaurangen Pinchos och puben The Players Inn. Vackra var de inte. I alla fall inte om kommentarsfält i lokala facebookgrupper ska få avgöra.

– Det blev ju ett himla liv förra året, men nu så, säger Sara Karlsson Olsson, BID-manager för årets stadskärna.

Förra torsdagen, den 1 april, ställdes avspärrningarna på plats igen lagom till uteserveringspremiären. Och fula är de inte längre.

Det har Enköpingsbon och konstnären Otto Gonzales sett till. Han har målat betongblocken, helt oavlönat.

Inför arbetet fick Otto tre ledord: tillsammans, nära och engagemang. Av det har han gjort flera rustika målningar som Enköpingsbor känner igen.

– Han fick de orden som guidning och sen har han skapat de här fantastiska målningarna, säger Sara Karlsson Olsson.

Otto Gonzales, vars konst även går att se på bland annat restaurang Caliente på Torggatan, är nöjd med vad han lyckades åstadkomma på så kort tid. Men menar samtidigt att det finns utrymme för förbättringar.

– Det tog en vecka men då har jag bara målat på kvällarna. Det här är lite mer rustik målning än vad jag annars brukar göra, säger Otto Gonzales och tillägger:

– Jag hann inte riktigt klart. Jag tänkte mig de fyra årstiderna. Men jag hann inte påbörja ”hösten”. Jag hoppas kunna göra det klart i sommar när det blir lite bättre ljus. Då blir jag nöjd, säger han med ett leende.

Som Mitt i tidigare skrivit om har Enköpings som ambition att utses till Årets stadskärna senast 2025.  Målningarna är ett resultat av ett samarbete mellan kommunen och föreningen Enköping centrumsamverkan i projektet Årets stadskärna.

Årets stadskärna 2025

Till 2025 ska Enköping utses till Årets Stadskärna.

Det målet har föreningen Enköping Centrumsamverkan satt, och de har fått med sig politiker, kommunala tjänstemän, näringsidkare, fastighetsägare, föreningsrepresentanter och andra intressenter på tåget. Startskottet för resan ljöd i januari förra året.

Att måla betongsuggorna på Källgatan är en liten del av projektet.

Visa merVisa mindre

Foto: Fredrik Gustafsson

”Känns galet bra”

Nyheter Den 20-årige Örsundsbrobon Elias Öberg längtar att få gå ut och dansa med vänner igen. Så pass mycket att han gjort en låt på ämnet. En låt som tagit sig hela vägen till final i musiktävlingen P4...fredag 14/5 10:26

Sångstund för små ska ske stirrande på skärm

Nyheter Det 14 maj hålls en glad sångstund för de allra minsta och deras vuxna. Evenemanget sker via dataprogrammet Teams.torsdag 13/5 1:15