”En riktig gentleman och helt underbar att rida och hantera”.

Så beskrev en hästhandlare i norra Sverige en häst till försäljning. Det fick en kvinna i Åkersberga att nappa.

Enligt säljaren hade hästen tävlat både i hoppning och dressyr och nyligen besiktigats och röntgats, utan anmärkning. Efter att ha provridit slog kvinnan till och köpte den för 120 000.

Sedan började problemen.

Skadade ben

Åkersbergabon hade uttryckligen sagt att hon ville ha en snäll och trygg häst.

Men när hästen 2019 levererades visade den sig vara både halt, lättstressad och lynnig och en ny bedömning av röntgenbilder avslöjade dessutom att den hade skador på benen.

Åkersbergabon ville då häva köpet, men hästhandlaren vägrade.

Nu tycks tvisten slutligen ha lösts, efter flera rättsliga turer.

2022 fick hästhandlaren först rätt i Falu tingsrätt som ansåg att säljaren sålt hästen i egenskap av privatperson, och inte via sin hästfirma.

Det betydde, enligt Falu tingsrätt, att Åkersbergabon inte kunde häva köpet enligt konsumentköplagen.

I köpekontraktet stod dessutom att hästen såldes i befintligt skick ”med total friskrivning från alla synliga och dolda fel˝.

Förutom att tvingas behålla den skadade hästen dömde tingsrätten Åkersbergabon att betala säljarens rättegångskostnader, totalt 250 000 kronor.

Gav sig inte

Åkersbergabon gav sig inte utan överklagade och i början av november förra året gjorde Svea hovrätt en helt annan bedömning som gav henne rätt, varpå hästhandlaren i sin tur överklagade till Högsta domstolen.

I slutet av februari kom Högsta domstolens beslut att de inte tar upp fallet, vilket innebär att hovrättens dom står fast.

Eftersom säljaren drivit en firma som sysslade med hästrelaterade tjänster och sålt fler hästar bedömde Svea hovrätten att hästhandlaren sålt hästen till Åkerbergabon som näringsidkare och inte som privatperson.

Därför gällde konsumentköplagen, som bland annat ger en köpare rätt att i häva köp och få skadestånd.

Hovrättens dom innebär att Åkersbergabon ska lämna tillbaka hästen till hästhandlaren och få tillbaka köpeskillingen 120 000, plus ränta sedan 2019.

Dessutom slipper Åkersbergabon betala hästhandlarens rättegångskostnader i tingsrätten, 250 000.

Dyrt för hästhandlaren

Tvärtom blir det nu i stället säljaren som ska ersätta Åkersbergabon för hennes rättegångskostnader i både tingsrätten och hovrätten, totalt 426 782 kronor. Förutom detta dömdes hästhandlaren att betala 380 775 kronor i skadestånd, vilket betyder att hela tvisten kostar hästhandlaren mer än en miljon kronor.

Mitt i har varit i kontakt med Åkersbergabon men hon har avböjt att kommentera.

Mitt i har även sökt hästhandlaren, men utan framgång.