Österåkers kommun tappar ytterligare elva placeringar och är nu på 231:a plats bland landets 290 kommuner i Lärarförbundets årliga rankning Bästa skolkommun.

Det är sjätte året i följd som kommunen rankas lägre i undersökningen än föregående år.

Vaxholm tappade också något, från plats 77 förra året till 81.

Bottenbetyg för ”resurser till undervisning”

Det som sänker Österåker, enligt de tio kriterier Lärarförbundet tittat på, är främst resurstilldelningen och låg lärartäthet.

När det gäller lärartätheten rankas kommunen som en landets sämsta – plats 272 – och när det gäller resurser till undervisning rankades bara två av landets 290 kommuner lägre.

Kommunen hamnade också lågt när det gäller andel barn i förskola och mycket lågt när det gäller andel utbildade lärare.

Däremot fick kommunen bra betyg för höga lärarlöner och för meritvärdena i årskurs 9. Andelen godkända elever var också relativt hög.

Vaxholm fortfarande bättre

Vaxholm hamnade i år på plats 81 i hela landet och blev tredje bäst länet. Bland kommunens styrkor som Lärarförbundet lyfter fram är, precis som i Österåker, bland annat höga lärarlöner, elevernas betyg och att en hög andel elever blir godkända.

Kommunen har dessutom relativt friska lärare. Absolut sämst i Vaxholm, enligt Lärarförbundet, är lärartätheten som rankades på plats 284, till och med lägre än Österåker.

Bästa skolkommun i Sverige 2020, enligt Lärarförbundet, blev Övertorneå kommun.