Det har nu gått en månad sedan Botkyrka kommun abrupt avslutade sitt samarbete med ABF Botkyrka-Salem som föreståndare till sju fritidsgårdar och klubbar runt om i kommunen.

Många frågetecken väcktes bland förvånad personal och oroliga barn.

Beskedet som står sig är att kommunen ska gå in och ta över verksamheterna i samma lokaler. Men än så länge är det bara en som har dragit igång – Albys fritidsklubb. Under tiden har barnen hänvisats till kommunens andra fritidsverksamheter.

Fler samtal

Och trycket på de andra fritidsgårdarna och klubbarna som fortfarande är öppna har ökat, vittnar föreståndare om.

– Men vi har en god dialog med kommunen och ifall vi skulle få en belastning utöver det vanliga så får vi resurser för att hantera det, säger Anita Hiitti, verksamhetschef på Southside i Tumba.

Hur länge bedömer ni att ni behöver ta emot fler barn?

– Det är väldigt lösa besked just nu. Det jag har hört är att kommunen jobbar med att säkerställa för att få ihop så bra personal som möjligt så att de ska kunna öppna upp igen. Men beskedet nu är två veckor, men det kan bli längre.

Även föreståndaren på Fittja Pulsen, Magnus Nylund, har upplevt ett ökat tryck.

– Det är mycket oro bland barnen nu. Det är många aspekter, inte minst nu med tanke på situationen i Ukraina, men också varför man fick stänga fritidsgårdarna så plötsligt, säger han.

Hur bemöter man det då?

– I första hand fick man arbeta med att hjälpa barnen ta in omställningen, och försäkra dem att det inte är deras fel. Så har vi fortsatt, och tillsammans med kommunen försökt nå ut och möta alla barns behov.

Enligt kommunen är det bara samarbetet med ABF Botkyrka-Salem kopplat till fritidsverksamheten som har avslutats.