På torget utanför tunnelbanan i Rissne centrum möter Mitt i den tillförordnade lokalpolisområdeschefen Anders Djurestad och Emma Antonian som är teamledare för ingripandepolisen i området.– När polisens sida plockar bort individer ur ett sånt här nätverk uppstår ett vakuum. Vi har faktiskt döpt den här insatsen som vi har nu till just Vakuum. Det är väldigt speciellt det som händer nu, säger Anders Djurestad.

Vad som sker inom gängen just nu stavas i korthet: oro, förklarar poliserna, som är märkbart nöjda över vad de menar är ett helt nytt utgångsläge i arbetet mot kriminaliteten i Rissne.

Ta chansen

– Vår insats tillsammans med Sundbybergs stad har tre fokusområden: förhindra nyetablering, förhindra nyrekrytering och fördjupad samverkan, säger Anders Djurestad.

Att gripandena skulle trissa upp stämningen bland de medlemmar som är kvar på gatan är polisen medveten om. Det kan röra sig både om att det finns individer som vill ta chansen att ta mark, och även att nya konstellationer växer fram.

– Därför prioriterar vi att förhindra nyetablering och nyrekrytering. Vi ska störa ut dem, det är en del av vårt uppdrag, säger Anders Djurestad.

Hur var det här för några veckor sedan? Vad är skillnaden?

– Det blir ett tryck mot dem som försöker leva ett normalt liv här och vill bedriva sin verksamhet, alltså vanlig verksamhet. När man tar bort de individer som utpressar och sånt blir det ett helt annat läge, säger Anders Djurestad.

Emma Antonian menar att då det handlar om grov kriminalitet så är det inte alltid så att gemene man märker av vad som sker. Dock ser hon en tydlig förändring till följd av gripandena.

– Det vi pratar mycket om är de ungdomar som lever här och deras föräldrar. Att föräldrarna ska känna sig trygga när deras ungdomar går till ungdomsgården här nere. Att man ska kunna vara trygg i att "nej det är ingen som kommer att försöka få in dem i ett kriminellt nätverk eller försöka få dem att begå brott”, säger hon.

– Det är viktigt att jag som mamma eller pappa ska kunna känna mig trygg i att mina barn kan växa upp här, de kommer inte vara påverkade av den här typen av människor.

Förbättringen handlar alltså mycket om hur ungdomar och föräldrar har det?

– Precis, ur ungdomsperspektivet skulle jag nog vilja se det. De kommer att få en bättre möjlighet, att ta sig ur en kriminell miljö om de inte är intresserade av det längre. Men även att man inte kommer hamna i valmöjligheten att, "jag kanske måste bli kriminell, eftersom de står individer här och trycker på".

Det låter nästan som att dessa gripanden kom som en förvåning för er, eller visste ni att dörren skulle öppnas?

– Vi har poliser som har jobbat mot de här nätverken i över femton år, och inte lyckats. Och då har vi testat väldigt mycket, säger Anders Djurestad.

Under våren 2020 knäckte Europol, med hjälp av fransk polis, de krypterade telefoner som personer i kriminella miljöer använde för att kommunicera. Detta ledde till flera gripanden i början av november i Sundbyberg, Borås och Spanien.