Än en gång slår Lidingös siffror i taket vad gäller ungas alkoholkonsumtion, enligt Stockholmsenkäten. Gymnasiepojkar i årskurs två dricker mer alkohol än unga gör någon­ annanstansi regionen. Dessutom dricker de mer än tidigare.

På Christinagymnasiet i Högsätra, där det går 300 elever, är det här något man har uppmärksammat.

– Det är mycket prat om fester och alkohol bland vissa elever, det finns en oro både före och efter helgen. Det handlar om vad som ska hända på festen och sedan vad som faktiskt hände­, säger­ Amanda Schütz, vd på Christinagymnasiet.

– Unga kan göra saker när de är berusade som de sedan ångrar. Flera går till kuratorn eller mentorerna och berättar, det är sällan föräldrarna som får ta hand om efterdyningarna.

Gör som vuxna

Enligt Amanda Schütz börjar drickandet ofta redan i högstadiet. Hon tror att en av anledningarna är Lidingöbornas socioekonomiska förutsättningar, många bori större bostäder som ger möjlighet till hemmafester.

– Sedan är det säkert också en kulturfråga – alkohol och drickande är en stor del av föräldrarnas liv. Ungdomar gör ju som vi vuxna gör, inte som vi säger.

Enligt Amanda Schütz arbetar Christinagymnasiet relationsbyggande mellan elever och personal, för att ungdomarna ska våga prata om det här.

Elevassistenten Andreas Papadopoulos säger att han kan prata med de flesta elever om alkohol.

– Många har fått fel uppfattning. De tänker bara kul, fest och dans men känner inte till konsekvenserna av att börja dricka så pass tidigt.

Han understryker vikten av en sund relation till eleverna där han kan vägleda dem bort från alkoholen.

– Vissa föräldrar blundar för att deras barn dricker eller­ så dömer de för hårt så de inte vågar berätta. Eller värst av allt, de kanske till och med tillåter att ungdomarna dricker.

På Hersby gymnasium går cirka tusen elever. Rektor Patrik Nimmerstam har inte tagit del av senaste Stockholmsenkäten när Mitt i kontaktar honom och vill därför inte uttala sig om årets resultat.

– Däremot kan det vara värt att nämna att mindre än hälften av en årskull Lidingöungdomar går på Hersby, och att majoriteten går på andra skolor, säger han.

På Hersby är ANDTS-frågor (alkohol, narkotika, dopning, narkotika och spel) en del av undervisningen och det finns en tydlig plan för hur personalen jobbar om en elev skulle komma till skolan påverkad.

– Men det är inte i skolan eleverna dricker. Det är på fritiden och handlar mycket om attityder och normer. Vuxna som bryr sig om vad ungdomarna gör på fritiden är också viktigt.

Vill ha Mini Maria

Lidingös beroendemottagning tar emot personer från 18 år och uppåt. Men bara någon enstaka i gymnasie­åldern söker behandling.

Enhetschef Elin Stenberg ser en brist i att det inte finns en Mini Maria på Lidingö.

– Det är en lägre tröskel att gå till Mini Maria än till en beroendemottagning. I den åldern klassar man sällan sig själv som beroende, det handlar mer om ett riskbruk. Statistiken visar ju på att det behovet verkligen finns på ön.

Lidingö Stad har nu planerat ett möte med kommunens samverkanspartners. Förutom ansvariga från skolan är kommun­polisen, fältkuratorerna och socialen inbjudna.