Vid valet 2006 tog sig Öpartiet in i kommunfullmäktige för första gången. Där har de blivit kvar, men efter att ha gått framåt i valet för fyra år sedan ser de nu ut att gå mot sitt sämsta resultat sedan just 2006.

Enligt det preliminära valresultatet får Öpartiet 5,6 procent vilket är ett tapp på 3,9, procentenheter, eller två mandat.

En bakomliggande orsak till resultatet tror han är att det varit en del manfall i partiet veckorna innan valet.

– Vi har inte varit ute och synts lika mycket överallt. Det har varit en del sjukdomar i gruppen. Det är tråkigt för frågorna i sig är sådant som många ställer upp på. Exempelvis öppenhet, att satsa på skola, vård och omsorg. Det är otur när det här händer när det är som viktigast i valrörelsemånaden, säger Bernt Richloow.

https://www.mitti.se/nyheter/s-tar-stort-kliv-framat-i-ekero-helt-fantastiskt/repvia!ZpyZua6@WINeMDEw8punnA/

Saknar draghjälp

Som lokalparti har de inte möjlighet att få draghjälp av riksdagsvalet, något övriga åtta partier i kommunfullmäktige har.

– Många väljer samma parti rakt över, det sitter i hos många. Det tror jag kan påverka. Då är det svårt med draghjälp. De stora partierna har fått väldigt mycket tv-tid och det är klart att det hjälper.

Nu ska resultatet analyseras internt för att se vilka partier de tappar väljare till, och försöka hitta samarbeten.

– Nu måste vi sätta oss ner och se hur vi ska jobba. Det vet vi inte innan vi fått alla resultat och diskuterat om det går att samarbeta någonstans. Annars får vi vara ett vasst oppositionsparti.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-kan-ekeros-partier-samarbeta-efter-valet/repvhw!qlgoO9cskXSNonwuoFsOLQ/

Söker engagemang

Bernt Richloow ser en möjlighet i att återuppta den upplösta Mälarökoalitionen som tog upp kampen om makten 2018.

– Vi vet först och främst inte vart Liberalerna tar vägen. De var ju med förut. S och MP brukar vi alltid funka väldigt bra med.

Bernt Richloow var med och startade Öpartiet och ser en nyckelfråga för att kunna vända på skutan.

– Det är hur vi kan få fler att engagera sig. Det är vad det hänger på. Det är en fråga vi får jobba med, såklart.