Det dukas, pyntas och förbereds när ungdomsförbundet vid Fittja moské bjudit in till iftar, när man bryter fastan under fastemånaden ramadan.

Längs ena väggen står ett långbord fyllt med mat: grillade grönsaker, ris, två sorters soppa, kolgrill, halloumi, falafel. Listan kan göras lång.

I köket är Awezan Abdullah, Asra Abdul Hadi och Safia Raage i full färd med de allra sista förberedelserna inför kvällen. Asra fyller fruktskålar med äpplen, apelsiner och bananer medan Awezan sköljer vindruvor. Först är det oklart var de kommer – för ingen vill känna vid sig att man lagt dem i varukorgen när man varit och handlat för kvällen en stund tidigare.

Sedan klarnar mysteriet.

Awezan Abdulla och Asra Abdul Hadi är två av dem som pysslar med förberedelserna inför iftar.

Awezan Abdulla och Asra Abdul Hadi är två av dem som pysslar med förberedelserna inför iftar.

Albin Tingstedt

– Jo! Men de är från en besökare som hörde att vi skulle ha iftar i kväll och ville bjuda på dem, konstaterar Asra Abdul Hadi.

– Aaah! Vad fint, utbrister Awezan Abdullah och förklarar att det är fint att bjuda inom islam.

Gemenskap

Båda två engagerade sig i ungdomsförbundet för bara några månader sedan.

– Jag ville bli mer aktiv inom moskén och få fler att hitta hit och till den gemenskap som finns här, säger Awezan Abdullah.

Safia Raage håller med.

Ett långbord står förberett med mängder av mat.

Ett långbord står förberett med mängder av mat.

Albin Tingstedt

Hon sökte sig till ungdomsförbundet för att bredda sin umgängeskrets. Men hon fann mycket mer än så, menar Safia Raage.

– Jag har varit på vandringar när jag har behövt ta en paus för att be. Men här slipper man splittra sig själv. Här hittar vi aktiviteter tillsammans utifrån våra hobbys med inslag av att alla är troende muslimer. I den här gruppen behöver jag inte avbryta vandringen för bönen – här ber vi tillsammans, säger hon.

Bör betraktas som röd dag

Kvällen avslutas med bön, och sen är det dags att bryta fastan.

Men att fasta har inte varit ett bekymmer, menar Asra Abdul Hadi.

– Alltså vilken annan dag blir jag hur cranky som helst när jag inte får äta, men inte under ramadan. Då finns det liksom en vilja så då har det gått hur bra som helst, säger hon.

Klockan slår 18.26 och det är dags att bryta fastan med böneutrop.

Klockan slår 18.26 och det är dags att bryta fastan med böneutrop.

Johannes Äng

Fastemånaden ramadan avslutas i veckan och det firas stort med id al-fitr som betraktas som en av islams största högtider.

I Fittja moské har man inte planerat något inför id al-fitr. Personalstyrkan har inte räckt till. Det som lär ske är en gemensam id-bön. Inne i moskén, eller utomhus om vädret tillåter.

Mer än så är tyvärr inte möjligt, menar Rabia Zengin, tf ordförande för Botkyrkas islamiska kulturförening. Hon hade i framtiden velat se att id al-fitr betraktas som en helgdag.

– Man behöver inte ge ledigt för alla högtider inom alla religioner, men nu har många precis varit på påsk. En lösning hade kunnat vara att man arbetar på påsk- eller juldagen och får ledigt en dag på id. Lite som när nationaldagen infaller på en helg, säger hon och fortsätter:

– Det hade varit skönt att inte behöva stressa över både jobb och fest på en dag som man allra helst vill vara med nära och kära. Nu behöver vi ta ut en semesterdag, och tyvärr har inte alla den möjligheten.

Rabia Zengin, tf ordförande för Botkyrkas islamiska kulturförening, hade velat se att möjligheten att man arbetar på en annan högtid för att kompa ut under id al-fitr.

Rabia Zengin, tf ordförande för Botkyrkas islamiska kulturförening, hade velat se att möjligheten att man arbetar på en annan högtid för att kompa ut under id al-fitr.

Johannes Äng

Frågan: Hur firar du id?

Johannes Äng

Fizzah Mian, 30, Alby

"Vi brukar börja med att be id-bönen och gratulera varandra med id: id mubarak. Vi brukar äta en stor festmåltid med familjen och bjuda in vänner, oftast hemma hos min mamma.

Kvällen innan är full av förberedelser: pynta, måla henna, laga mat. Det är som ett flerdagarsprojekt! Och vi klär oss i traditionella kläder.

Vi brukade få pengar när vi var yngre, och det får jag även nu. Men nu brukar jag också ge till mina kusiners barn".

Johannes Äng

Yousef Jarjes, 25, Huddinge

"Vi går till begravningsplatsen. Hälsa på dem vi känner och så, som en fin gest. Sen brukar vi samlas med släkten och äta god mat. Lite som jul för muslimer, där det brukar vara många barn och mycket spring. Ibland hyr vi en lokal som vi kan vara i, och andra gånger är vi ute om det är fint väder.

Maten? Det är mycket, och lite olika. Vi brukar ha festlig mat, typ ris och kyckling. Vi kurder brukar också ha en speciell gryta. Det är typ som glögg med russin, mandlar, kött och aprikos. Låter konstigt, men det är jättegott, och söt".

Johannes Äng

Yusuf Hassan, 26, Bredäng

"Jag är lite av id-grinchen – vi brukar inte fira så mycket i min familj. Det är ju ingen officiell högtid i Sverige och man får inte ledigt från jobbet för id, och jobbet var ofta tvunget att gå före. Så firandet var ofta en måltid på morgonen och hälsa på någon vi känner. När jag var yngre kunde vi ibland åka till Heron city och göra grejer.

I framtiden skulle jag vilja bygga upp en id-tradition i min familj, om jag får någon. Lite traditionskänsla som jul, helt enkelt".