(Gete)svårt beslut. Björklunds hage 4H har fått två nya getter. De är åtta månader gamla, men har ännu inte fått några namn. Foto: Stefan Källstigen

Omröstning: Vad ska Brommas nya getter heta?

4H-gårdens senaste tillskott är åtta månader gamla men har fortfarande inga namn. Nu vill gården ha hjälp från Brommaborna med att döpa dem.

  • Publicerad 16:00, 27 nov 2020

Vi har fått ett sådant fantastiskt stöd av de som bor här.

Det är två jämtgetter som nyfiket skuttar omkring i sitt nya hem. Tjejerna är födda på Skansen och flyttade till Björklunds hage för en månad sen. Än så länge har de inte vuxit till sin fulla storlek, utan de kommer bli lite större med tiden.

– Vi försöker hålla oss till svenska lantraser för att bevara dem. Tanken är att de ska bli mammor nästa år, säger Tina Andersson, verksamhetsledare på 4H-gården.

Eftersom fåren på systergården i Kallhäll har tagits över av en privatperson, fick Björklunds hages tidigare getter Dante och Dagny flytta dit. De gick nämligen inte att avla på, och i Norra Ängby hoppas de på ulliga små killingar så småningom.

LÄS ÄVEN: Dagny och Dante tar över i hagen i Kallhäll

Övar på att gå i koppel

När Tina Andersson sätter sig på en stubbe tvekar getterna inte på att hoppa upp i hennes knä och nosa. Även reporterpennan är spännande, tycker den ena geten som genast börjar gnaga på den.

– De är otroligt sociala, och vi vill behålla det. Honor brukar vara lite vassare än hanarna, därför jobbar vi med social träning genom att gå i koppel med dem och att de får vänja sig med att vara med barnen, säger Tina Andersson.

Pussgurka. Gården jobbar med att träna dem socialt, bland annat genom att sätta halsband och sele på dem, och att barn får klappa. Här får Tina Andersson får en puss. Foto: Stefan Källstigen

Tittut. Getterna är födda på Skansen och trivs bra i sitt nya hem. Här finns både hö och snälla grisar att leka med. Foto: Stefan Källstigen

Tina Andersson säger att tjejerna trivs bra i sitt nya hem. Här finns även en lekramp som feriearbetarna snickrade ihop åt dem i somras. Getterna delar hagen med gårdens grisar, Douglas och Pricken.

– Det går jättebra, men tjejerna hade aldrig sett grisar förut, så det var spännande för dem när de kom hit.

Men trots att de bott här ett tag har de fortfarande inga namn. Björklunds hage brukar välja en bokstav, i år är det G. Nu står man och väljer mellan fyra förslag: Greta, Gry, Gunilla och Gudrun.

– Vi tänkte att det vore kul om Brommaborna fick vara med och bestämma vad de ska heta, vi har fått sådan otrolig kärlek från dem i samband med vår insamling i våras, säger Tina Andersson.

Så här röstar du om vad getterna ska heta

De fyra förslagen som finns är Greta, Gry, Gunilla och Gudrun.

För att rösta på ditt favoritnamn, gå in på gårdens Facebooksida, Björklunds Hage 4H. Där kommer den här artikeln att finnas länkad.

Från lördagen den 28 november och en vecka framåt går det att lämna ditt förslag i inläggets kommentarsfält.

Efter att 4H-gården räknat ihop rösterna presenteras getternas nya namn.

Visa merVisa mindre

Kvarts miljon i donation

För det var i april som 4H-gården vädjade om ekonomisk hjälp från allmänheten efter att ha tappat intäkter från kalasbokningar och event till följd av pandemin. I ett inlägg på Facebook la de ut ett nummer dit man kunde swisha en slant. Responsen de fick var stor.

LÄS ÄVEN: Efter 4H-gårdens nödrop: Brommabor har skänkt 180 000 kronor

På bara några dagar fick man ihop 248 000 kronor, pengar som ska gå till hyra, djurfoder, personalomkostnader och veterinärkostnader.

– Det är det som gör att gården står kvar idag. Vi har fått ett sådant fantastiskt stöd av de som bor här i området, och vi ville betala tillbaka genom att ha öppet hela sommaren, säger Tina Andersson.

De kunde även anställa 32 stycken feriearbetare på sommarlovet. Genom att besökare kan beställa från kaféet genom en lucka, så har även de som är i riskgrupp kunnat njuta av gårdens verksamhet genom en kaffe i solen.

– Tack vare donationerna har vi kunnat gå runt. Men fortsätter det så här kommer vi troligtvis vara i behov av hjälp i vår igen, säger Tina Andersson.