Ett stenkast från Kristinebergs tunnelbanestation står en olovlig container för klädinsamling. En av de saker som Helene Lundberg vänder sig mot är att kläderna blir liggande och förstörs. Foto: Victor Malmcrona

Olovliga containrar skapar problem

I flera års tid har olovliga containrar för klädinsamling varit ett problem i Stockholms stad. Nu har några dykt upp på Kungsholmen och Östermalm, men staden har inga verktyg att ta bort dem och polisen har inte tid.

  • Publicerad 15:00, 30 jul 2021

Vid första anblick ser containern för klädinsamling ut mest som containrar för
klädinsamling brukar göra. Men på trottoaren runt den är det stökigt. Det fick Kungsholmsbon Helene Lundberg att reagera.

– Jag tänkte att jag skulle ringa och säga att den måste tömmas, och det fanns tele-fonnummer och mejl på den, säger Kungsholmsbon Helene Lundberg.

Telefonnumret har dock ingen abonnent. Numret kan kopplas till en rad andra företag, även de med bortkopplade nummer.

Mejl studsar. Det tycks tillhöra ett företag som heter Recycling Stockholm, men något sådant företag finns inte.

Däremot finns företaget Recycling i Stockholm. När Mitt i ringer upp dem säger de att de inte jobbar med klädinsamling. De får ofta samtal där folk undrar om containrarna är deras.

Samtalen har kommit i flera års tid, från otaliga platser – innerstan, Lidingö, Nacka, för att nämna några.

Enligt det polska företag som tillverkat containern är serienumret kopplat till Emmaus Björkå, ett företag som för några år sedan bytte namn till Björkåfrihet. De bedriver klädinsamling, men inte i Stockholm och de uppger att de inte känner till containrarna i fråga.

Olagliga klädinsamlingar sprider sig i Stockholm

Olovligt uppställda

På Kungsholmen står minst två likadana containrar uppställda – vid Kristinebergs tunnelbana och på Rålambsvägen.

Enligt staden har inget tillstånd sökts för att ställa ut dem. En står även vid Gärdet.

Vart de insamlade kläderna tar vägen är oklart.

– När vi upptäcker dem brukar vi göra en polisanmälan. Vi kan inte själva plocka bort dem, om de inte är skadade eller välta, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret.

Väl hos polisen utreds saken som brott mot ordningslagen. Men det är ärenden som inte ligger högt på priolistan, speciellt inte under sommaren.

– Jag förstår problemet, men felplacerade klädcontainrar är inte en prioritet när bemanningen är på miniminivå, säger kommunpolisen Pontus Ehnbom.

Från stadsdelsnämndens håll ser man allvarligt på problemet, även om en lösning inte verkar helt lätt att få till.

– Ställs något ut utan tillstånd, likt containrar eller Big Bags, borde staden kunna ta bort det. Det är en lagreglering som borde göras, säger Rasmus Jonlund (L), ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd.

Kungsholmsbon Helene Lundberg har satt upp lappar på containrarna för att få folk att sluta lämna kläder. Foto: Victor Malmcrona

Fortsätter lämna kläder

Samtidigt fortsätter Helene Lundberg på egen hand försöka få stopp på att kläder lämnas i containrarna. Hon har satt upp lappar på dem, med info om att de är olovliga, men klädhögarna växer ändå.

– Det är så konstigt. Det som behövts hade varit att någon sätter upp en mer officiell skylt, eller tejpar över luckan.

Polisen har valt att inte inleda en förundersökning gällande containrarna på Kungsholmen.

Varnar för oseriös klädinsamling i söderort