Den 24 november skedde en avhysning av ett 20-tal EU-migranter som olovligen hade varit bosatta i grönområdet intill Johannelunds tunnelbanestation under en längre tid.

Men trots denna avhysning så är de olovliga parkeringarna och bosättningarna i Vinsta ett svårlöst problem. I september i år slog stadsdelsdirektören Susanna Halldin Olsson fast att de skulle tas bort. Anledningen var nedskräpningen och otryggheten.

Vill förändra arbetssätt

De olovliga parkeringarna har hindrat folk som arbetar i området från att komma åt sina parkeringsplatser. Men arbetet går trögt.

– Vi har ännu inte nått önskad effekt. Situationen på parkeringarna är inte okomplicerad eftersom det rör sig om olika aktörer som är ansvariga för marken och olika lagstiftningar. Vi ser nu över om vårt arbetssätt kan förändras, säger Susanna Halldin Olsson.

– Tendensen är att det är något fler bilar i området som används som tak över huvudet än vad det var under sensommaren.

Vad är det stora problemet med bosättningarna?

– En omfattande nedskräpning och en sanitär olägenhet. Man uträttar sina behov på den omkringliggande marken. Det är dels en otrevlig upplevelse, dels ökar det risken för sjukdomsspridning.

https://www.mitti.se/nyheter/stadsdelsdirektoren-olovliga-bosattningar-i-vinsta-ska-bort/repuia!4xhMzoYgAjZo7L28BlwnCg/

Informerar om härbärgen

Samtidigt är vintern här. Temperaturen rör sig ner mot tio minusgrader på nätterna. Socialtjänstens så kallade EU-team informerar alltid utsatta EU-migranter om natthärbärgen och även ett antal kyrkor öppnar vid denna temperatur upp lokaler i staden för hemlösa. Sofia Månsson, biträdande enhetschef vid Stockholms stads socialjour, är dock fåordig om vilken hjälp just personerna i Vinsta får.

– Det finns alltid möjlighet att ansöka om till exempel en hemresa via socialtjänsten. När vi är ute och möter människor informerar vi också alltid om de natthärbärgen som erbjuds av socialförvaltningen tillsammans med flera idéburna organisationer. Teamet arbetar också med att informera om dagverksamheter och stöttar i kontakten med sjukvård och andra verksamheter efter behov, säger hon.

Vinsta folktomt

Totalt uppskattar staden att det finns 500-600 hemlösa i Stockholm i dag. Av dem tror man att runt 115 sover utomhus. Att så många EU-migranter sökt sig till Vinstaområdet i år tros bero på att det finns ytterst lite verksamhet i området kvälls- och nattetid.

– Då blir Vinsta ganska folktomt. Antalet personer som övernattar i bilarna i Vinsta är osäkert, men antalet fordon har varierat mellan 10-30. Men viljan för att finna en lösning på problemet har stärkts mellan oss, fastighetsägarna, företagarföreningen och polisen, säger Susanna Halldin Olsson.