Svårlöst. De nattliga lägren har bland annat skett mellan Johannelund tunnelbanestation och Lövstavägen samt i skogspartierna mellan t-banestationen och Coop-området. Stadsdelsförvaltningen har svårt att lösa situationen kring de olovliga bosättningarna i Vinsta. Bild på Johannelund tunnelbanestation i Vinsta. Illustrationsbild. Foto: Mostphotos

Olovliga bosättningar i Vinsta har blivit fler

Stadsdelens arbete med att minska de olovliga parkeringarna och bosättningarna i Vinsta under kvälls- och nattetid har inte lyckats. Tvärtom har antalet bilar som EU-migranter sover i ökat i området i takt med att det blivit kallare ute, enligt stadsdelsdirektören.

  • Publicerad 09:57, 13 jan 2022

Antalet fordon har varierat mellan 10-30.

Den 24 november skedde en avhysning av ett 20-tal EU-migranter som olovligen hade varit bosatta i grönområdet intill Johannelunds tunnelbanestation under en längre tid.

Men trots denna avhysning så är de olovliga parkeringarna och bosättningarna i Vinsta ett svårlöst problem. I september i år slog stadsdelsdirektören Susanna Halldin Olsson fast att de skulle tas bort. Anledningen var nedskräpningen och otryggheten.

Vill förändra arbetssätt

De olovliga parkeringarna har hindrat folk som arbetar i området från att komma åt sina parkeringsplatser. Men arbetet går trögt.

– Vi har ännu inte nått önskad effekt. Situationen på parkeringarna är inte okomplicerad eftersom det rör sig om olika aktörer som är ansvariga för marken och olika lagstiftningar. Vi ser nu över om vårt arbetssätt kan förändras, säger Susanna Halldin Olsson.

– Tendensen är att det är något fler bilar i området som används som tak över huvudet än vad det var under sensommaren.

Vad är det stora problemet med bosättningarna?

– En omfattande nedskräpning och en sanitär olägenhet. Man uträttar sina behov på den omkringliggande marken. Det är dels en otrevlig upplevelse, dels ökar det risken för sjukdomsspridning.

Stadsdelsdirektören: Olovliga bosättningar i Vinsta ska bort

Informerar om härbärgen

Samtidigt är vintern här. Temperaturen rör sig ner mot tio minusgrader på nätterna. Socialtjänstens så kallade EU-team informerar alltid utsatta EU-migranter om natthärbärgen och även ett antal kyrkor öppnar vid denna temperatur upp lokaler i staden för hemlösa. Sofia Månsson, biträdande enhetschef vid Stockholms stads socialjour, är dock fåordig om vilken hjälp just personerna i Vinsta får.

– Det finns alltid möjlighet att ansöka om till exempel en hemresa via socialtjänsten. När vi är ute och möter människor informerar vi också alltid om de natthärbärgen som erbjuds av socialförvaltningen tillsammans med flera idéburna organisationer. Teamet arbetar också med att informera om dagverksamheter och stöttar i kontakten med sjukvård och andra verksamheter efter behov, säger hon.

Vinsta folktomt

Totalt uppskattar staden att det finns 500-600 hemlösa i Stockholm i dag. Av dem tror man att runt 115 sover utomhus. Att så många EU-migranter sökt sig till Vinstaområdet i år tros bero på att det finns ytterst lite verksamhet i området kvälls- och nattetid.

– Då blir Vinsta ganska folktomt. Antalet personer som övernattar i bilarna i Vinsta är osäkert, men antalet fordon har varierat mellan 10-30. Men viljan för att finna en lösning på problemet har stärkts mellan oss, fastighetsägarna, företagarföreningen och polisen, säger Susanna Halldin Olsson.

Stockholms stads EU-team

Stockholms stads EU-team erbjuder stöd till EU-medborgare som befinner sig i en socialt utsatt situation. Insatserna ska motverka utsatthet och utanförskap, samt tillgodose basala behov såsom logi, enklare måltider, stöd och rådgivning.

Man har en dialog med EU-medborgarna och de kan erbjudas hemresa. De kan också erbjudas logi och mat under en period tills de hinner tänka till och kan planera. Men grundregeln är att om du saknar möjlighet att försörja dig i Sverige måste du i slutändan resa hem.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre