Gemensamt. Olivia Waller anordnar turneringen tillsammans med familjen och föreningen Bele Barkaby. Foto: Stefan Källstigen

Olivia hedrar sin avlidna mamma med turnering

I helgen anordnas fotbollsturneringen "Maja Memorial" på Veddestavallen i Järfälla. Bakom turneringen står Bele Barkarby-målvakten och Sundbybergsbon Olivia Waller som vill hedra sin mamma som gick bort förra året.

  • Publicerad 19:00, 5 aug 2021

Turneringens syfte är att göra det i mammas anda.

Den gröna fotbollsplanen ligger öppen och tom. 24-åriga Olivia Wallers halsband glimmrar i solen. Ett M i guld ligger mot hennes nyckelben.

– Kedjan var mammas, jag satte på ett M:et när hon gick bort. Det står för Mamma Maja, säger Olivia.

Fixar fotbollsturnering

Det har gått drygt ett år sedan Olivias mamma Maja gick bort. På sin promenad hem till Nälsta i Västerort från Veddestavallen, där hon tittat på en av Olivias träningsmatcher, blev hon påkörd av en bilist vid ett övergångsställe.

– Läkarna sa att hon skulle överleva men att hon skulle ha någon typ av funktionsvariation när hon vaknade.

I detta fall hade läkarna fel och Maja gick bort. Men tanken på att Olivias mamma skulle ha samma rätt och möjlighet att röra på sig trots en funktionsnedsättning hade väckts hos Olivia.

– Jag såg att det fanns mycket i samhället som behövde förändras för personer med funktionsvariationer. Hade mamma klarat sig och fått en funktionsvariation hade jag aldrig tillåtit att hon skulle vara utanför samhället.

Minne. Olivia och hennes bror har tatuerat in sin mammas namnteckning på underarmen. Foto: Stefan Källstigen

Hemmaplan. Veddestavallen är hemmaplan för Järfällaspelaren. Foto: Stefan Källstigen

I mammas anda

I helgen hålls "Maja Memorial". Fotbollsturneringen spelas av flickor födda mellan 2009-2010 och öppnas med en match mellan lag där spelarna har olika typer av funktionsnedsättningar.

– Det har varit lite av hela turneringens syfte, att göra det i mammas anda. Hon såg alltid alla och tryckte alltid på att alla skulle känna sig sedda.

Kär hemmaplan

Olivia Waller har spelat i Bele Barkaby och på Veddestavallens fotbollsplaner i 14 år. Mamma Maja var alltid närvarande på sidlinjen, hejandes och peppandes. Därför har hon blandade känslor för att turneringen hålls på just Veddestavallen.

– Det är både svårt och roligt. Veddestavallen är ihopknippat med mamma. Det är kul att få göra det i hennes anda men vi gör det också för henne så då borde hon ju vara där.

När Olivias mamma gick bort spelade Olivia nästan ingenting på nio månader. I dag är det fortfarande lättare att spela bortamatch än hemmamatch.

– Men nu har jag tagit mammas lyckonummer, nummer 29, på tröjan. Det är som att jag spelar tillsammans med henne. Hon har alltid stått på sidan men nu är hon med mig på planen.

Stort engagemang

Intresset för turneringen har varit stort med sponsorer från olika håll.

– Det har varit jättekul. I nuläget har vi 25 000 kronor i bössan, så det är häftigt, säger Olivia.

Pengarna går oavkortat till Victoriafonden, som arbetar med alla barns rätt till idrott.

Vad hoppas du att de som kommer till turneringen tar med sig härifrån?

– Målet är att man ska se mer än sig själv. Att man ser att detta är spelare som brinner för sin sport och att alla känner att de har en tillhörighet. När jag pratade med ett av lagen som ska spela första matchen så sa de att det skulle bli kul att få gå ut först, annars brukar de alltid spela sist. Det var en kick.

Bollkoll. 24-åriga Olivia Waller är målvakt i Bele Barkarby. Foto: Stefan Källstigen

Maja Memorial

Var? Veddestavallen i Järfälla

När? Helgen den 7-8 augusti

Vilka? Sammanlagt 14 lag med flickor mellan 10-11 år spelar under helgen. Fyra lag med personer med olika typer av funktionavariationer möts under turneringen.

Alla inkomster från turneringen går oavkortat till Victoriafonden som arbetar med alla barns rätt till idrott.

Mer information går att läsa på hemsidan: majamemorial.com

Källor: Maja Memorial / Victoriafonden

Visa merVisa mindre