Det var under ett rutinbesök i en kiosk häromveckan som stadens miljöförvaltning först uppmärksammade de olagliga dropparna. Därefter har försäljning i ytterligare fyra-fem butiker - de flesta med tobaksinriktning - anmälts till Läkemedelsverket.

– Med tanke på att flera av butikerna som sålt denna produkt också har fungerat som grossister finns det förstås en risk att varan finns i andra butiker också, skriver miljöinspektör Carl-Johan Skredsvik i ett mail.

Clear Eyes kommer ursprungligen från USA och är enligt bland annat forum på internet populärt bland cannabisrökare. Orsaken är att vätskan innehåller ett ämne som drar samman ögats blodkärl vilket gör att användaren slipper de röda ögon som annars förknippas med drogen.

Läkemedelsverkets utredare Martin Burman får ofta rapporter om ögondropparna från kommuninspektörer runtom i landet. Och vanligtvis är det i just tobakskiosker eller liknande som de upptäcks.

– Jag håller med om att det är konstigt, men jag vill inte spekulera i orsaken. Du får fråga handlarna, säger Martin Burman.

Myndigheten började nyligen granska internetförsäljningen av Clear Eyes. Det har resulterat i ett antal ärenden som ännu pågår.

– Vi har ju ingen möjlighet att kontrollera de enskilda tobakshandlarna. Därför är det bra att vi har kommunerna med oss, säger Martin Burman.

– Läkemedel är ju inte vilken produkt som helst, så det är viktigt att de säljs av de som har tillstånd, fortsätter han.

Det finns ögondroppar med samma aktiva substans som Clear Eyes på svenska apotek. Att den amerikanska versionen inte får säljas beror alltså endast på att den inte godkänts av Läkemedelsverket.

Såväl kommuninspektör Carl-Johan Skredsvik som Läkemedelsverkets Martin Burman tror att okunskap ligger bakom försäljningen.

– De butiksägare vi hittills har träffat har inte känt till att produkten är olaglig, säger Carl-Johan Skredsvik.