Göteborg

Iiris Viljanens nya album Själsligt uppvaknande vid Slussen är en vindlande, omtumlande, både sorgsen och humoristisk odyssé om läkeprocessen genom en kris. Där kontakt med naturen har hjälpt till att känna ett sammanhang, få distans och ny energi.

En hel svensk skiva

Det var under ett två veckor långt residens på Bergmangårdarna på Fårö som Iiris insåg att hon kanske hade en hel svensk skiva inom sig igen. 

– Under vistelsen fick jag möjligheten att få titta på flera av Bergmans filmer i hans egen biograf och kunde känna en slags släktskap till vilka teman han berättade om som konstnär: relationer, känslor och psykisk ohälsa.

Omgivningarna, djurlivet och de inspirerande rummen i mästerregissörens hus väckte någonting i henne. Ibland högst konkret, i andra fall hade tiden på platsen mer en utlösande funktion.

– Min existentiella ensamhet minskade en aning där och då, och jag fick ny kraft och inspiration att fortsätta skriva och berätta mina historier.

Ut på turné

Nu har hon gett sig ut på en turné kallad Ingen vet alls hur jag har det tillsammans med Stina Ekblad. 

Iiris och Stina växte upp i grannbyar i Österbotten, och deras respektive berättelser utmynnar i ett konstnärligt möte där flera låtar från Själsligt uppvaknande vid Slussen ingår.

Måndag 6 maj landar de båda på Stora Teaterns scen.