Narkotikabrott. Fler anmäls för narkotikabrott idag än för tio år sedan. "Vi ser en ökad aktivitet", säger kommunpolisen Jonas Jeffsell, här vid Vällingby centrum. Foto: Claudio Britos

Ökning av narkotikabrott i västerort

Fler anmäls för narkotikabrott idag än för tio år sedan. Något som kan ha att göra med att försäljningen ökar, men också att polisen samverkar med fler aktörer.

  • Publicerad 14:50, 9 jul 2021

Under de senaste tre åren har Hässelby-Vällingby och Bromma haft en stadig ökning i antalet anmälda narkotikarelaterade brott.

Något som delvis förklaras med ett krafttag mot narkotikahandeln, men även att det finns mer droger på gatorna – enligt polisen.

– Vi ser en ökad aktivitet och mer narkotika ute idag, det gör vi, säger kommunpolis i Hässelby-Vällingby, Jonas Jeffsell.

Mest har det ökat i Hässelby-Vällingby, enligt statistik från Brottsförebyggandet rådet. 2020 nådde stadsdelen en rekordhög siffra: 784 anmälda brott mot narkotikastrafflagen, varav 452 för innehav.

Unga utnyttjas

Vi träffar Jonas Jeffsell bakom tuben vid Vällingby centrum, en av de mer populära knytpunkterna i västerort.

– Det säljs mycket idag, och de här siffrorna som vi ser nu är en kombination av att vi jobbar mer med det här, men också att försäljningen ökar. Om vi inte hade tagit någon för innehav, exempelvis, då hade siffran sjunkit. Men det hade ju inte varit bra.

Han berättar att de sett en föryngring inom droghandeln, där unga utnyttjas.

– Det är äldre kriminella som utnyttjar barn och ungdomar, och ibland tvingar in dem i det. Vi ser också att de är mer hänsynslösa med att utnyttja andra.

Hur långt kan det gå ner i åldrarna?

– I alla fall 12-årsåldern, men det finns exempel på yngre än så.

Hotspot. Tunnelbaneområdet vid Vällingby centrum är en av polisernas "hotspot" sedan 2018. Foto: Claudio Britos

I västerort finns ett tiotal så kallade hotspots, alltså platser som polisen bevakar extra noga där narkotikahandel sker. Bland annat vid Råcksta torg, Blackeberg, Åkermyntan och Alvik.

Vällingby centrum är en av de ”hetaste” platserna, där även utomstående kommer för att köpa och sälja. Det som säljs mest är cannabis, enligt Jeffsell.

– Tramadol är vanligt också, och lätt att få tag på. Men marijuana eller hasch är det vanligaste.

Uppmärksam som förälder

Han förklarar att en orsak till att fler grips idag för narkotikabrott är det utökade samarbetet mellan aktörer som skola, näringsliv och kommun. Han berättar att fler tipsar även idag, än för tio år sedan.

Men mer kan göras.

– Som förälder kan man vara uppmärksam på om sitt barn exempelvis köper nya kläder eller andra attribut som de inte borde ha råd med.

Hur jobbar ni annorlunda med det här idag, än för tio år sedan?

– Man har en bättre lägesbild, och bättre samordning. Vi jobbar också mer med samverkan, där vi får information om vad som händer från skolor, kommun, näringsliv. Det är något vi jobbar mycket med, men som också alltid kan bli bättre.

Narkotikabrott

Anmälda brott mot narkotikastrafflagen. Siffrorna gäller både handel, missbruk och innehav. Innehav och eget bruk är de vanligaste brottstyperna.

Bromma: 2010 anmäldes 456 brott i Bromma, varav 154 för innehav av narkotika. 2015 kom totalt 532 anmälningar in. 2017 (336) 2018 (333) och 2019 (356). 2020 anmäldes 411 fall, varav 221 för innehav.

Hässelby-Vällingby: 2010 anmäldes 412 narkotikabrott i stadsdelen, varav 189 för innehav. 2015 kom totalt 676 anmälningar in. 2017 (326) 2018 (440) 2019 (626). 2020 anmäldes 784 fall, varav 424 för innehav.

Källa: Statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå)

Visa merVisa mindre