Den 8 juni kom beskedet om att avrådan från bad vid Maltesholmsbadet gäller sommaren 2021. Detta efter att en serie av prover tagna över fyra år visar att badvattnet för sällan nått upp till de ställda kraven.

https://www.mitti.se/nyheter/bad-avrads-pa-hasselbys-storsta-badplats-sasongen-ut/repufn!9aE9T3fuawQMZz9oMZDCyQ/

Avrådan gäller vid den östra bryggan som ligger i riktning in mot stan. Vid den västra i riktning mot Strandliden och Hässelby värmeverk finns ingen avrådan.

När Mitt i kommer hit passerar Hässelbybon Petra Hammenstad. Hon är skeptisk till vattenkvaliteten.

– Jag släpper inte ens ner hundarna i vattnet. Teorierna om vad problemet berott på har varit många genom åren, säger hon.

Måste gå ut med avrådan

Samtidigt har prover i början av sommaren visat att vattnet vid båda bryggorna är bra och utan anmärkning. Men vattenproverna är bara ögonblicksbilder som visar hur det sett ut vid datumet för kontrollen, och i början av midsommarveckan var Maltesholmsbadets östra stranddel tillbaka på otjänligt.

När proverna under fyra år sammantaget inte når upp till kraven måste kommunen enligt badvattenförordningen gå ut med en avrådan för hela säsongen.

– Klassificeringen ger en vägledning om hur det brukar vara på platsen. Med den kunskapen kan den som badar förhålla sig till risken för att vattenkvaliteten kan vara dålig, säger Stina Lindqvist, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Flera personer som Mitt i talat med har inte sett någon skyltning om avrådan för säsongen vid vattnet. Inte heller Mitt i kan se någon skyltning vid stranden vid ett besök förra onsdagen

– Jag kände inte till avrådan. Det hade jag ju velat veta, om det är så att man riskerar att bli sjuk, säger 12-årige Ludvig Pirard som är på plats för dopp.

Oklara anslag

Pauline Ringvall som är chef för stadsmiljö- och lokalenheten berättar att stadsdelsförvaltningen tidigt satt upp information på en anslagstavla och nere vid bryggorna.

Förra torsdagen kunde även stadsdelsförvaltningen konstatera att skyltarna försvunnit och de ersattes därefter med nya.

På anslagstavlan satt ett par anslag om vattenkvalitén utan närmare förklaring. Ett av anslagen ger vattnet tre stjärnor. Det andra dömer ut vattnet med ett streck. Även det uppger Pauline Ringvall att är förtydligat nu.

Förra året åtgärdade stadsdelsförvaltningen en dåligt fungerande pump och en trasig pumpgrop, varifrån avloppsvatten från kioskbyggnaden läckte ut i backen.

– Möjligtvis finns det ämnen i backen som ändå lakar ur i samband med regn, säger Magnus Rydevik, utredare på stadsmiljö- och lokalenheten.

En annan teori kring de dåliga resultaten är enligt staden stora mängder gäss som bajsat på stranden.