Redan på parkering vid Rannebergen centrum märks det att matbutiken MatRätt är populärt. Parkeringen är för ovanlighetens skull så gott som full av bilar och flera har valt att parkerat längst med vägen.

Klockan är några minuter efter 14 och butiken har precis öppnat för medlemmar som inte bokat tid samt icke-medlemmar.

– Från klockan 12 till 14 kan medlemmar boka tid för att handla mat i lugn och ro. Innan vi införde bokningssystemet var det folk som köade i flera timmar innan vi öppnade för att vara säker på att få tag i varor. Men så vill vi inte ha det, säger Ida-Lina Frisell Aasland, verksamhetschef.

Grundidén med MatRätt är att sälja livsmedel som annars skulle kastas och på så sätt minska matsvinnet. Det finns även en idé om socialt ansvar och att erbjuda rabatterade varor till personer i ekonomisk utsatthet.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/ny-butik-de-tar-vara-pa-matsvinnet/reptbt!Iofxg3N@p38Kn5sdVRXmeA/

Till butiken i Rannebergen levereras ungefär 20 pallar livsmedel varje dag.

– Vårt största problem är att se till att maten ska räcka till alla som vill handla. Vår butik har gått från att vara ett komplement, till att bli ett förstahandsval för många. Vi märker att vi behövs och att behovet att handla billig mat är stort.

"Små marginaler"

Kriget i Ukraina och stigande inflation är några av faktorerna som gjort att priset på livsmedel ökat. Något som fått stor uppmärksamhet i media och debatterats flitigt på sociala medier.

Behovet av att kunna köpa billigare mat märker Räddningsmissionen främst genom att antalet medlemsansökningar gått upp. I januari hade butiken i Flatås 300 medlemsansökningar per månad.

I maj när butiken i Rannebergen etablerats hade siffran stigit till 700.

I dagsläget får butiken in 2 000 ansökningar i månaden.

– Det tog bara två-tre veckor av prishöjningar innan vi märkte en skillnad. Många hushåll med låga inkomster lever med väldigt små marginaler. Det är väldigt bekymrande, säger Ida-Lina Frisell Aasland.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/efter-onskemalen-rannebergen-far-ny-matbutik/repvbo!qF7h@vsWlq6wlny3UVZwA/