Färska siffror från Region Stockholm visar att utbildningsklyftan inom länet fortsätter att öka.

Det skiljer i dag 30 procentenheter mellan de kommuner med högst respektive lägst andel elever som tar sig igenom gymnasiet på utsatt tid. För tio år sedan var skillnaden bara 19 procentenheter.

"Det är oacceptabelt för en rik region som Stockholm och tvärtemot målen om att minska inomregionala skillnader", kommenterar Vänsterpartiet i en kritisk skrivelse.

Siffrorna visar hur det går för elever som går gymnasieskolor belägna i respektive kommun och inkluderar alltså elever som reser dit från andra kommuner.

Bryter trenden

Totalt i länet har andelen gymnasieelever som klarar sin examen inom tre år minskat något det senaste året, från 79,5 till 79,3 procent. Det bryter den uppåtgående trend som gällt de senaste tio åren.

Täby, med Tibble gymnasium, har lyckats bäst i länet.

Täby, med Tibble gymnasium, har lyckats bäst i länet.

Ingrid Söderberg

Sämst har det gått för gymnasieleverna i Salem, där bara 50 procent tog examen på tre år. Det kan jämföras med Täby där siffran var 90,7 procent.

Jerry Norrbom, rektor på Rönninge gymnasium bekräftar att det varit svårt för många elever i den årskull som gick ut 2023.

– Det året hade vi en hög topp med många duktiga elever. Men det var desto fler elever som hade låga betyg som vi fick jobba mycket med.

"Kommer att vända

Hans analys är att trenden kommer att vända om ett par år.

– Vi har inte längre svårt att fylla gymnasieplatserna och om man tittar på utsikten framåt så blir det betydligt bättre, säger Jerry Norrbom.

Att minska de inomregionala skillnaderna pekas ut som ett "nyckelområde" av Regionledningskontoret. Ökad jämlikhet skulle gynna regionens tillväxt, näringslivsklimat och attraktionskraft, enligt rapporten.