När många vill förbereda sig inför vinterns elpriskris har intresset – och priset på ved ökat markant. Det har också yttrat sig i att naturvårdarna den senaste tiden upptäckt allt fler vedstölder vid Haninges allmänna eldplatser.

– Vi har tidigare lagt ut ved både vid Rudans naturreservat och Skutans gård, men så kan vi inte ha det längre för folk stjäl det. Så för någon månad sen fick vi sluta med det, säger Jörgen Haaf, chef för friluftsfrågor i Haninge kommun.

Vid speciella arrangemang som till exempel skolbesök i reservatet kan kommunen gör undantag.

– Då kan vi så klart ge dem en säck, men annars får folk ha med sig egen. Om ett tag kommer vi testa att lägga ut ved som vanligt igen.

1 000-årigt kretslopp brutet

Tyresta nationalpark har också sedan en tid tillbaka haft problem med vedstölder och tvingats låsa in den mesta av veden i vedförråden. Dock lägger de fortfarande ut ved i vedlårar för parkens besökare.

– Vi lägger ut ved för att folk inte ska ta ved ur skogen. Men nu är jag uppe i skogen och ser att folk har varit här och sågat av och tagit massa lågor, säger nationalparkschefen Jonas Ekstrand.

Lågor är döda träd som fallit till marken. De är viktiga för skogens biologiska mångfald och i dem lever massor av djur, växter och svampar.

– Vi brukar säga att det tar upp till 500 år för en tall i Tyresta att växa upp och bortåt 500 år för den att sedan dö. Därefter multnar den ner i form av en låga under ytterligare 500 år, säger Jonas Ekstrand..

– Så om någon hugger och sågar i den bryter man ett kretslopp på över 1 000 år, men skadar också bilden av den orörda skogen, det som är Tyresta nationalparks själ och existensberättigande.

Kan få fängelse

Enligt Jonas Ekstrand har skadegörelsen i Tyresta accelererat under sommaren. Den här typen av handlingar räknas som miljöbrott och går efter polisanmälan direkt till miljöåklagare.

– Det är höga straff, böter på 10 000-30 000 kronor eller fängelse. Så vi försöker hitta dem och har därför ökat vår bevakning med fler natur­bevakare som är ute och vaktar området. Men det går inte att vara överallt på de 5000 hektar som våra vakter har ansvar för.

Stiftelsen Tyrestaskogen jobbar också aktivt med att sprida information, både på hemsidan och i sociala medier, för att tydliggöra nationalparkens och naturreservatets naturvärde.

– Det ska vara tydligt att man är i ett skyddat naturområde. Då är det stränga regler som gäller för att man ska kunna bevara det i framtiden, säger Jonas Ekstrand.

Ökad efterfrågan på ved

Även ute i butikerna är det rykande åtgång – även fast priset på ved ökat kraftigt. På Byggmax i Länna är säckar med ved staplade på varandra ute på gården. Det har varit stora leveransproblem och de eftertraktade guldklimparna har precis kommit in.

– Det tog en månad innan vi fick in veden, så det tog sin tid. Vi hade pellets innan, och det sålde slut direkt, säger Johan Rior, som arbetar på Byggmax.

Priset på ved har ökat rejält i takt med den ökade efterfrågan. Här har man ett köptak på max tolv säckar, och en säck på 40 liter går loss på 119 kronor.

– Det är för att folk inte ska hoarda sönder det. Det är som med toapapper under covid, säger han.