Fokus. Skola, trygghet och näringsliv ligger i fokus när minoritetsstyret presenterade sin budget. Foto: Anders Ekström

Oförändrad skatt och skolsatsningar i styrets budget

Minoritetsstyret har lämnat sitt budgetförslag för 2022. Inför nästa år utlovas satsningar på skolan och åtgärder mot kriminalitet.

  • Publicerad 14:38, 10 nov 2021

I minoritetsstyrets budgetförslag för 2022 har styret valt att lägga extra fokus på tre områden, trygghet, näringsliv och skola.

För att öka tryggheten ska staden få bukt på välfärdsbrottsligheten.

– Vi tar detta på största allvar. Problemet är att det drabbar de allra svagaste. Utnyttjar man dessa människor ska man bekämpas, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S).

S, C och L vill också satsa på en ny strategi för att stoppa nyrekryteringen till kriminella nätverk där staden samarbetar med polis, socialtjänsten och en rad andra aktörer.

– Rekryteringen börjar redan när de är 10-12 år. Det ska vi stävja genom att jobba stenhårt med familjer och skolan. Det ska arrangeras aktiviteter som idrott, kultur och läxläsning för att de unga ska välja samhället före kriminaliteten, säger Peter Schilling.

Det är en satsning som även Moderaterna står bakom enligt oppositionsrådet Axel Conradi, som menar att allt annat vore märkligt, samtidigt som han tycker att mer kan göras.

– Sundbyberg måste bli mer aktiva i att stödja polisens arbete. Vi tycker att konkreta trygghetsförslag saknas och det är olyckligt. Vi kommer att föreslå både ett samarbete med fastighetsägare för att finanseria patrullerande väktare och ett trygghetscentrum i Hallonbergen, säger Axel Conradi.

En annan satsning som styret vill göra är att ändra vistelsetiden för förskolebarn till föräldralediga och arbetslösa igen. Mitt i har tidigare skrivit om att tiderna antalet timmar minskats från 30 till 15 timmar. Nu har partierna i minoritetsstyret kommit överens om att återgå till det gamla, 30 respektive 40 timmars vistelsetid. Men när det kan ske är inte bestämt.

– Jag är väldigt glad att vi i budgeten kan prioritera att utöka vistelsetiderna igen. Det har ju utretts under året och nu har vi alltså landat. Det handlar om att ha en likvärdighet där alla barn har rätt till förskola oavsett vad föräldrarnas situation är, säger Ayla Eftekhari (S), ordförande i Förskolenämnden.

Att vistelsetiden nu ska återgå är glädjande menar oppositionsrådet Moisés Ubeira (V). Samtidigt är han kritisk till hur frågan hanterats.

– Det är glädjande för både barnen och föräldrarna i Sundbyberg att vistelsetiderna förlängs nu. Det har varit svårt för många att få ihop livspusslet under pandemin, säger han.

I budgeten föreslår styret att den kommunala skattesatsen förblir oförändrad på 18,90 procent.

Beslut om budgeten fattas på kommunfullmäktige den 10 november.

Fler satsningar som styret vill göra

Utvidga sommarjobben till årkurs 9 samt 1 och 2 på gymnasiet med upp till 2 veckor.

Övervaka luftkvaliteten i centrala Sundbyberg.

En resursskola startas hösten 2022 i stadens regi.

Resurser till en språksatsning för förskolebarnen.

Staden vill att skolan ska ha goda förutsättningar vid inköp av läromedel, även tryckta, för att lyckas med sin undervisning.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu blickar krögarna framåt: "Kul med mycket att göra igen"

Nyheter Gästerna återvänder till kroglivet Den första sommaren på två år helt utan restriktioner är i full gång. Hungriga gäster har börjat hitta tillbaka till restaurangerna i Solna och Sundbyberg, samtidigt spås nya orosmoln.fredag 5/8 13:30

Snart dags för Bergshamra Pride

Nyheter Tillbaka efter pandemiuppehållet Efter en vecka av Stockholm Pride kan Solnaborna snart njuta av ännu en parad, nämligen sin egen. Lördagen 27 augusti arrangeras Bergshamra Pride på nytt efter inställda firanden under pandemiåren.fredag 5/8 13:15

Nya bilder: Här sprängs för nya t-banan till Solna

Nyheter Mitt i tittar in i arbetstunneln vid Arenastaden Om sex år ska man kunna ta tuben till Arenastaden. Då måste berg sprängas, och inte bara för spårtunnlarna. Mitt i svängde förbi Dalvägen där en 310 meter lång arbetstunnel tar form.torsdag 4/8 16:00