Fokus. Skola, trygghet och näringsliv ligger i fokus när minoritetsstyret presenterade sin budget. Foto: Anders Ekström

Oförändrad skatt och skolsatsningar i styrets budget

Minoritetsstyret har lämnat sitt budgetförslag för 2022. Inför nästa år utlovas satsningar på skolan och åtgärder mot kriminalitet.

  • Publicerad 14:38, 10 nov 2021

I minoritetsstyrets budgetförslag för 2022 har styret valt att lägga extra fokus på tre områden, trygghet, näringsliv och skola.

För att öka tryggheten ska staden få bukt på välfärdsbrottsligheten.

– Vi tar detta på största allvar. Problemet är att det drabbar de allra svagaste. Utnyttjar man dessa människor ska man bekämpas, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S).

S, C och L vill också satsa på en ny strategi för att stoppa nyrekryteringen till kriminella nätverk där staden samarbetar med polis, socialtjänsten och en rad andra aktörer.

– Rekryteringen börjar redan när de är 10-12 år. Det ska vi stävja genom att jobba stenhårt med familjer och skolan. Det ska arrangeras aktiviteter som idrott, kultur och läxläsning för att de unga ska välja samhället före kriminaliteten, säger Peter Schilling.

Det är en satsning som även Moderaterna står bakom enligt oppositionsrådet Axel Conradi, som menar att allt annat vore märkligt, samtidigt som han tycker att mer kan göras.

– Sundbyberg måste bli mer aktiva i att stödja polisens arbete. Vi tycker att konkreta trygghetsförslag saknas och det är olyckligt. Vi kommer att föreslå både ett samarbete med fastighetsägare för att finanseria patrullerande väktare och ett trygghetscentrum i Hallonbergen, säger Axel Conradi.

En annan satsning som styret vill göra är att ändra vistelsetiden för förskolebarn till föräldralediga och arbetslösa igen. Mitt i har tidigare skrivit om att tiderna antalet timmar minskats från 30 till 15 timmar. Nu har partierna i minoritetsstyret kommit överens om att återgå till det gamla, 30 respektive 40 timmars vistelsetid. Men när det kan ske är inte bestämt.

– Jag är väldigt glad att vi i budgeten kan prioritera att utöka vistelsetiderna igen. Det har ju utretts under året och nu har vi alltså landat. Det handlar om att ha en likvärdighet där alla barn har rätt till förskola oavsett vad föräldrarnas situation är, säger Ayla Eftekhari (S), ordförande i Förskolenämnden.

Att vistelsetiden nu ska återgå är glädjande menar oppositionsrådet Moisés Ubeira (V). Samtidigt är han kritisk till hur frågan hanterats.

– Det är glädjande för både barnen och föräldrarna i Sundbyberg att vistelsetiderna förlängs nu. Det har varit svårt för många att få ihop livspusslet under pandemin, säger han.

I budgeten föreslår styret att den kommunala skattesatsen förblir oförändrad på 18,90 procent.

Beslut om budgeten fattas på kommunfullmäktige den 10 november.

Fler satsningar som styret vill göra

Utvidga sommarjobben till årkurs 9 samt 1 och 2 på gymnasiet med upp till 2 veckor.

Övervaka luftkvaliteten i centrala Sundbyberg.

En resursskola startas hösten 2022 i stadens regi.

Resurser till en språksatsning för förskolebarnen.

Staden vill att skolan ska ha goda förutsättningar vid inköp av läromedel, även tryckta, för att lyckas med sin undervisning.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Covid-19: Rekordsiffror i Sundbyberg

Nyheter 792 bekräftade fall i staden – nästan en fördubbling Spridningen av covid-19 slår nya rekord i Sundbyberg. Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 1 visar att 792 nya fall har bekräftats i staden.torsdag 13/1 16:53

Sundbyberg har minst antal pensionärer

Nyheter Få 65-plussare i staden I Sverige växer andelen pensionärer. Men i Solna och Sumpan är det tvärtom och båda kommunerna har mycket mindre antal 65-plussare jämfört med hela riket.måndag 10/1 13:26

Vladans hjälteinsats: Stoppade brand på Systembolaget

Nyheter Störtade iväg från gymmet med två brandsläckare i högsta hugg Tidigt på torsdagsmorgonen började det brinna på Systembolaget i Sundbyberg. Som tur var agerade Annedalsbon Vladan Jovanovic, som jobbar på gymmet Core alldeles intill, rådigt och lyckades begränsa...fredag 7/1 13:27