Böcker längs alla väggar, från golv till tak. Böcker om skärgården, fackböcker, romaner, deckare och feelgood. Och en stor barnhörna. Det här möts man av på Nämdö bibliotek. För ja, faktiskt, ön har ett eget kommunalt bibliotek.
Det ligger i Nämdö skola i Sand, som stängdes 2007. Biblioteket har blivit en viktig plats för möten och fika, och för att få information om vad som är på gång på ön.
Nämdö bibliotek ligger i Nämdö skola i Sand. Skolhuset byggdes 1908.
Eva Tonström
Egentligen skulle Nämdö bibliotek ha stängts 2008, men räddades kvar av ö-borna. Kommunen skulle då lägga ner alla ö-bibliotek för att spara pengar, men Nämdö hembygdsförening erbjöd sig att sköta driften några timmar i veckan åt kommunen. Och så blev det.
– Kommunen tyckte att vi kunde åka till Stavsnäs för att låna böcker på en bokbuss. Problemet var bara att det inte gick någon båt tillbaka hem sedan på kvällen så det var ett feltänk, säger Nilla Söderqvist, eldsjäl som sköter Nämdö bibliotek på uppdrag av hembygdsföreningen.
Det välter kanske inte Värmdö kommuns statistik när det gäller antalet utlånade böcker, men det finns ändå ett behov av ett bibliotek på ön, menar hon.
Gunilla "Nilla" Söderqvist är navet i Nämdö bibliotek. Hon brukar ställa fram fika till självkostnadspris åt besökarna.
Eva Tonström
Under pandemin hade de ett stort uppsving, när folk flydde Stockholm för att bo i skärgården. Tack vare att Nämdö och öarna runt omkring har fiber med bra internet kunde många jobba från ön.
– Då lös det ute på öarna! Folk fattade att det faktiskt går att bo här året runt. Vi har en ganska bra tidtabell för att bara åka ut över dagen också, man kan ta tidiga båten ut på morgonen och hem igen på kvällen.
En till två gånger per år beställer de nya böcker till biblioteket via kommunen.
Utöver det kommer bokbåten, som drivs av kustkommunerna ihop med Region Stockholm, en gång på hösten och en på våren. Då passar de också på att byta ut lite böcker till nya.
Förutom böcker, tidningar, fika och all annan information som biblioteket har så ordnas utställningar i foajén, nu senast om arkitektur.
Gunilla "Nilla" Söderqvist håller biblioteket på Nämdö öppet. Minst två timmar i veckan, ofta mer. Just nu är det kö på skärgårdslitteratur, det är väldigt poppis, berättar hon.
Eva Tonström