Kajaker växer inte på träd. Men det gör kork som är ett av de miljövänliga material som Emil Gyllenberg och Pelle Stafshede tillverkar sina nya kajaker av. En verksamhet som inte hör hemma någon annanstans än i Skärgården enligt Emil Gyllenberg.

– Vi hittat en fantastisk lokal. Det finns en tradition av marin tillverkning på Rindö och vi vill tillhöra den gemenskapen, säger han.

Emil Gyllenberg gick in i företaget Melker of Sweden 2019 och har själv paddlat kajak hela sitt vuxna liv.

Emil Gyllenberg gick in i företaget Melker of Sweden 2019 och har själv paddlat kajak hela sitt vuxna liv.

Mikael Andersson

Kajakproduktion med personlig passion

Emil Gyllenberg började paddla när han var 17 år och har tävlat professionellt. I år är det hans tolfte säsong som han paddlar.

– Jag kan paddla i samma vatten hundra gånger men det är olika upplevelser varje gång. Det är unikt med att göra saker på vattnet och det gör sporten så speciell, säger han.

Miljövänliga material

Kajakföretaget Melker of Sweden grundades av Gustavsbergsbon Pelle Stafshede och har tillverkat kajaker sedan starten 2016. 2019 gick Erik Gyllenberg in i företaget.

Det nya med kajakerna som ska tillverkas på Rindö är att de från och med i höst kommer produceras med mer biobaserade material än tidigare.

– Nu kommer de tillverkas av kork och linfiber vilket gör kajakerna både miljövänligare och lättare, säger Emil Gyllenberg.

De kajaker som företaget nu säljer på sin hemsida kostar runt 30 000 kronor.

Linfibrer och krok ersätter plast och kolfibrer.

Linfibrer och krok ersätter plast och kolfibrer.

Mikael Andersson

Lokal produktion

Tidigare har kajakerna producerats i Estland. Men det senaste året har de letat efter en lokal på Rindö för att bedriva sin verksamhet. Det stora röda huset och gamla militärbiblioteket blev det självklara valet.

– Vi ska bevara så mycket som det går, exempelvis de handblåsta glasen. Ur ett kulturhistoriskt perspektiv vill vi värna om gamla militärbyggnaderna på ön och försöka vara en del av communityn vi tillhör, säger Emil Gyllenberg.

Vill vara en upplevelse

Emil Gyllenberg och Pelle Stafshedes vision är att besökarna kommer kunna njuta av öarnas lokala verksamheter och komma till deras verkstad och själva sätta sista skruven i sin egen kajak.

– Du kan gå ned till vattnet och provpaddla din kajak, sen äta lite ost på osterian, ta en bärs på lokala bryggeriet. Vi vill vara mer än produkten, en upplevelse. Det har alltid varit vår dröm, säger Emil Gyllenberg.

Produktionen av formarna till de nya kajakerna har påbörjats i samarbete med Vaxholms komposit.

Produktionen av formarna till de nya kajakerna har påbörjats i samarbete med Vaxholms komposit.

Mikael Andersson

Varför ville ni hitta en lokal på Rindö?

– Rindö är en magisk plats som vi vill vara på med närhet till vatten och skärgård där våra kajaker passar perfekt. Dessutom är det bra förbindelser och tillräckligt nära så vi kan vara på plats dagligen.

Idag samarbetar Melker of Sweden med Vaxholm komposit och har börjat arbeta på formerna till de nya kajakerna. Målet är att den nya lokalen ska renoveras och stå klar till nästa år.