Premiär. Konsthallen har öppnat med en premiärutställning med husets egna konstnärer. I förgrunden, Amanuelabiy Abrahams verk gjort i stål och målarfärg. I bakgrunden, en akrylmålning av Manuel Murua. Foto: Mats Eriksson

Nytt vattenhål för konstsugna i västerort har öppnat

Vällingby har fått en egen konsthall och förra helgen var det premiäröppning. I den aktuella utställningen återfinns bland annat en avbildning av Greta Thunberg i tallriksporslin.

  • Publicerad 12:58, 22 mar 2021

Det har saknats en konsthall i Vällingby

Ateljéhuset Studio ABC öppnade i januari 2019 på Jämtlandsgatan 161.

Konstnärerna skulpterar, målar, fotograferar och arbetar med textil och film. Förra helgen öppnade husets nya konsthall.

– Besökarna kommer få se väldigt realistisk och klassisk konst. Jag tror på runt sex utställningar årligen framöver. Både våra egna och andra konstnärer kommer ställa ut, säger konstnären Nina Wedberg Thulin som etablerat ateljéhuset.

Miljöfrågan berörs

En hel del av premiärutställningen kretsar kring klimatfrågan. Flera av husets konstnärer bor i västerort, men har vitt skilda bakgrunder.

– Stina-M Velten från Norge har till exempel avbildat Greta Thunberg och Paula Jorgensen från Kalifornien har gestaltat de senaste årens skogsbränder, berättar Nina Wedberg Thulin.

Vill du veta mer?

Nya konsthallen på Jämtlandsgatan 161 kommer ha öppet lördagar och söndagar mellan 12-16.

Enligt ateljéhuset så följer man Folkhälsomyndighetens rekommendationer och släpper just nu in max 10 personer per halvtimme.

Besökare uppmanas att boka besök en dag i förväg till konsthallen@studioabc.se.

En större invigning planeras när pandemin lagt sig.

Källa: Ateljéhuset Studio ABC

Visa merVisa mindre

Nya konsthallen har öppnat med en premiärutställning av husets egna konstnärer. Foto: Mats Eriksson

I förgrunden, Amanuelabiy Abrahams verk gjort i stål och målarfärg. I bakgrunden, en akrylmålning av Manuel Murua. Foto: Mats Eriksson

Idag slår Vällingbys nya konstnärskluster upp portarna

Premiärutställningen pågår till 25 april.

"Platsen är perfekt"

– Det har saknats en konsthall i Vällingby. Vi tror att vi pekar åt så många håll att det finns något för alla här. Att vi ligger så nära centrum och t-banan gör platsen perfekt för oss, säger Nina Wedberg Thulin.

Ett 40-tal ateljéer finns i huset och 22 konstnärer ställer ut under den pågående utställningen. Nyligen öppnade även Konstnärshuset sitt konstrum Eldhunden i Stora Mossen.