Ateljéhuset Studio ABC öppnade i januari 2019 på Jämtlandsgatan 161.

Konstnärerna skulpterar, målar, fotograferar och arbetar med textil och film. Förra helgen öppnade även husets egna konsthall.

– Besökarna kommer få se väldigt realistisk och klassisk konst. Jag tror på runt sex utställningar årligen framöver. Både våra egna och andra konstnärer kommer ställa ut, säger konstnären Nina Wedberg Thulin som etablerat ateljéhuset.

Miljöfrågan berörs

En hel del av premiärutställningen kretsar kring klimatfrågan. Flera av husets konstnärer bor i västerort, men har vitt skilda bakgrunder.

– Stina-M Velten från Norge har till exempel avbildat Greta Thunberg och Paula Jorgensen från Kalifornien har gestaltat de senaste årens skogsbränder, berättar Nina Wedberg Thulin.

https://www.mitti.se/nyheter/idag-slar-vallingbys-nya-konstnarskluster-upp-portarna/repsai!bFf1s03fb2KVUFQcb0FYw/

Premiärutställningen pågår till 25 april.

"Platsen är perfekt"

– Det har saknats en konsthall i Vällingby. Vi tror att vi pekar åt så många håll att det finns något för alla här. Att vi ligger så nära centrum och t-banan gör platsen perfekt, säger Nina Wedberg Thulin.

Ett 40-tal ateljéer finns i huset och 22 konstnärer ställer ut under den pågående utställningen. Nyligen öppnade även Konstnärshuset sitt konstrum Eldhunden i Stora Mossen.