Den slutliga röstsammanräkningen i kyrkovalet i Spånga-Kista församling är avslutad.

Resultatet skiljer inte från preliminära siffrorna där främst Borgerligt alternativ (BorgA) tappar mandat, från tio till sju mandat.

Även S och Posk (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) tappar, S minus två och Posk minus ett mandat. C och V får oförändrat antal mandat, två respektive tre mandat.

Sverigedemokraterna kommer för första gången in i församlingens kyrkopolitik och får två mandat.

Preliminärt såg det ut som att SD även skulle få en vågmästarroll. Förra mandatperioden samverkade C, Posk och BorgA. Skulle samarbetet ha fortsatt skulle de tre partierna tillsammans ha fått tolv mandat, ett mandat mer än det "röda" blocket.

Tom C-stol

I Spånga-Kista församling ställde dock Centern endast upp med en kandidat i valet, vilket gör att en plats lämnas tom.

Med sina två mandat skulle SD därmed kunnat ha få en vågmästarroll.

Nu går i stället S, BorgA, V och C samman och får totalt 19 mandat.

Enligt Bo Sundin, ledamot för BorgA, är SD:s inträde i kyrkopolitiken en anledning till att de röda och blå nomineringsgrupperna nu samarbetar politiskt.

– Det kan man nog säga, om inget gjorts hade SD haft vågmästarroll. Vi har ingen aning om vilka de är och vad de vill i kyrkan, det är en osäkerhetsfaktor, säger Bo Sundin.

Hur blir det att samarbeta med S och V?

– Ideologiskt finns det skiljelinjer men i Spånga-Kista församling är det inte några problem att komma överens, säger han.

Stabil majoritet

Mirja Räihä (S), ledamot i kyrkofullmäktige, säger att det handlar om en ny politisk konstellation för att få en stabil majoritet. Även SD:s inträde i kyrkopolitiken har spelat in när den nya konstellationen bildades.

– Givetvis för mig som socialdemokrat så arbetar vi ingenstans med SD, varken i kyrkan eller i riksdagen, säger Räihä.

Mitt i har sökt även de andra partierna som fick mandat i kyrkovalet. SD svarar i ett mejl: "Vi får tyvärr avböja kommentar den här gången."

Posk svarar att de inte kommer med någon kommentar om valet eller den nya partikonstellationen i kyrkofullmäktige.