Den krisande byggbranschen har orsakat en tvärnit i bostadsbyggandet och det har drabbat Järfälla kommun hårt. I Barkarbystaden skulle tre kvarter börja byggas under 2023 men de projekten har tvingats skjuta spadtagen på framtiden.

– Vi har en pågående dialog med byggaktörerna för att upprätthålla en balanserad utbyggnadstakt som är anpassad till konjunkturen, marknaden och utbyggnaden av tunnelbanan, säger Toni Chmielewski, projektchef på Barkarbystaden hos Järfälla kommun.

Han säger att förseningarna lär fortsätta under 2024.

– Nu under 2024 har vi dialog om utbyggnadstakt och byggstart för 9 kvarter. Vissa av dem kan komma att byggstarta under senare delen av 2024, men mer troligt är att byggstart sker under 2025 och 2026.

300 hyresrätter

Därför är det något av ett trendbrott när det nu skett en byggstart. Det är Reliwes kvarter med 300 hyreslägenheter som kommit till skott.

– Det är verkligen spännande med Reliwes byggstart i dessa tuffare tider.

Kvarteret kommer att byggas på andra sidan E18, i området kring det gamla Veddesta centrum. Lägenheterna kommer ha femtio meter till tunnelbanan och fem minuters promenad till Barkarby station där regionaltåg, fjärrtåg, tunnelbana, buss och pendeltåg ansluter.

Marken köptes ifjol

Det var bolaget Nordr som köpte marken i Veddesta 2015, med avsikten att bygga sitt projekt "Veddestaden" med totalt 1 200 bostäder där merparten är bostadsrätter. I höstas skedde deras första inflytt i projektet Pionjären.

Men förra året kunde Mitt i berätta att de sålde ett av sina sju kvarter till Reliwe.

– Vi har haft ett mycket bra samarbete med Järfälla kommun under inledande fasen av utvecklingen och är säkra på att det kommer fortsätta, säger Anders Whass, partner på Reliwe i ett pressmeddelande.

Reliwe planerar för att miljöcertifiera kvarteret enligt Miljöbyggnad Silver. Första inflyttning beräknas till 2026.