Sprids. Antal smittade på Söder når nya höjder. Foto: Mostphotos

Nytt smittrekord på Södermalm

I vecka 1 konstaterades 2752 personer på Södermalm smittade av covid-19, enligt FHM:s statistik. Det betyder ökad smittspridning för åttonde veckan i rad, och en rejäl ökning sedan tidigare rekordet (1527) från vecka 52.

  • Publicerad 13:39, 14 jan 2022

När omikron har tagit över har det blivit en ny våg ovanpå den gamla.

Läget är likadant i hela Sverige, uppgav statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagens pressträff.

– Vi befinner oss i en situation med snabbt ökande smittspridning, som vi sett i Europa men som kommit sent till Sverige. När omikron har tagit över har det blivit en ny våg ovanpå den gamla. Vi har kommit upp i nivåer och antal fall som vi inte varit i närheten av tidigare, säger han.

Ökar ett tag till

Just nu har Sverige alltså större antal nya fall per dag än någonsin tidigare, och nya studier och information tyder på att omikronsmittan fortsätter att öka ett tag till.

– Vi har nya data som visar att det blir en topp i slutet av januari, säger Anders Tegnell.

Enligt det första scenariot kommer smittspridningen att toppa på 47 000 fall om dagen i Sverige. Ett annat mer pessimistiskt scenario pekar mot en topp på 70 000 fall per dag.

– Helt klart är att sjukvården kommer att behöva hantera fler fall under en sådan här stor smittspridning, säger Anders Tegnell.

Tredje dosen viktig

Enligt honom har vaccinet fortfarande ett bra skydd mot allvarlig sjukdom, men det är viktigt att alla som kan tar en tredje dos för att minska belastningen på sjukvården.

– Med en tredje dos kommer vi upp i nästan samma skyddsnivåer som vi hade mot deltavarianten.

För att öka vaccinationstakten har intervallet mellan andra och tredje dosen ändrats från sex till fem månader för alla över 18 år.

Smittspridningen de senaste veckorna

Bekräftade nya fall av covid-19 på Södermalm under veckorna 45–01:

Vecka 1: 2752

52: 1527

51: 650

50: 364

49: 260

48: 213

47: 203

46: 104

45: 55

Statistiken är baserad på laboratoriebekräftade fall anmälda enligt smittskyddslagen. Siffrorna redovisas när provsvaret har rapporterats in till Folkhälsomyndigheten, vilket vanligtvis tar några dagar. Statistiken sammanställs på torsdagen veckan efter.

Visa merVisa mindre