Det är torsdagseftermiddag, och på Kista bibliotek har några hundra personer samlats för en jobb- och utbildningsmässa.

Här blandas representanter från både arbetsgivare och utbildningar för att informera, locka folk till jobb och studier, samt svara på besökares frågor.

Kistabon Shahid Iqbal går runt bland montrarna. I sitt hemland arbetade han inom tv-branschen i över tio års tid, både som dramachef och skådespelare. Han hade en bra utbildning inom området och älskade sitt jobb, men när han för drygt tre år sedan flyttade till Sverige blev det svårt.

– Jag brann verkligen för det jag gjorde, och var riktigt bra på det dessutom. Men det är annorlunda här, när man inte kan språket så bra och så – det finns ingen riktig efterfrågan efter sådana som mig. Hur mycket jag än letat har jag inte hittat något inom mitt område, berättar han.

I stället har han fått tänka om. Han har tagit olika gig inom hotell- och restaurangbranschen, men utan en egentlig grund att stå på.

– Nu försöker jag se mig omkring. Jag vill antingen utbilda mig så jag har något gediget att luta mig mot, eller helst av allt hitta ett jobb inom min bransch, så klart, säger han.

Kistabon Shahid Iqbal hoppas få inspiration till jobb och utbildning på mässan.

Kistabon Shahid Iqbal hoppas få inspiration till jobb och utbildning på mässan.

Emma Löf Hagström

Nytt projekt

Och Shahid Iqbal är långt ifrån ensam, enligt Tina Widmark, studie- och yrkesvägledare på Vuxenutbildningscentrum, som finns på plats på mässan.

– Det finns hur många som helst i Järva som har en högskoleutbildning från hemlandet men som inte vet vad de göra med den eller får chans att använda den, säger hon.

Hon är en av flera studie- och yrkesvägledare som ingår i det nya projektet "Fler till studier på Komvux”, som nyligen lanserades i Järva.

Syftet är att stärka vuxenutbildningens närvaro i området, och dagens mässa är en del av projektet.

– Det är uppdelat i flera delar, med fokus på det uppsökande arbetet. Det handlar bland annat om att finnas på plats och tillgängliggöra information på olika sätt, att anordna sådana här mässor och andra främjande aktiviter, berättar Tina Widmark.

Tina Widmark, studie- och yrkesvägledare på Vuxenutbildningscentrum, finns i och med det nya projektet numera på plats på olika ställen i Järva under veckorna.

Tina Widmark, studie- och yrkesvägledare på Vuxenutbildningscentrum, finns i och med det nya projektet numera på plats på olika ställen i Järva under veckorna.

Emma Löf Hagström

Är ute i området

Sedan i mitten av mars finns Tina Widmark och några av hennes kollegor på plats i Husby, Kista, Rinkeby och Tensta för drop-in-vägledning, en gång i veckan per ställe.

– Vi har redan märkt en stor förändring i och med det här. Annars sitter vi på Rosenlundsgatan i Stockholm, och det är inte alla som har vetskapen om att vi finns, eller ekonomin att åka dit. Vi når ut till otroligt många fler Järvabor när vi flyttar våra kontor hit, berättar hon.

Varför kommer folk till er?

– Det är av alla olika anledningar. Kanske vill man börja SFI men vet inte vem man ska kontakta, kanske har man just en högskoleutbildning från ett annat land men vet inte vad man ska göra med den, kanske vill man börja läsa på komvux eller någon yrkesutbildning. Kanske vill man bara höra sig för om vad alternativen för en skulle kunna vara, säger Tina Widmark.

Det är vanligt att tro att man inte har så många valmöjligheter, speciellt bland kvinnor, berättar hon.

– Många tror att det bara finns två vägar att gå: att bli barnskötare eller undersköterska, eftersom det är väldigt vanligt att läsa till det i området. Vi försöker bredda den bilden, och vidga människors vyer. Det är bra yrken, men alla vill ju faktiskt inte jobba som det.

Hög arbetslöshet

Fatemeh Sadat Shahrestani Zadeh arbetar på företaget EnRival, och har till uppgift att vägleda människor som står långt från arbetsmarknaden in i utbildning eller jobb, på uppdrag av Arbetsförmedlingen.

Hon är på plats på mässan tillsammans med ett antal deltagare från Järvaområdet.

– Det är många i Järva som har bra utbildningar från sina hemländer, men inte får jobb på grund av språket. De flesta tror att det handlar om att de först måste gå SFI och lära sig perfekt svenska, men faktum är att det det finns massor av olika möjligheter för både språk och yrke, det gäller bara att få rätt vägledning. Sverige är faktiskt möjligheternas land när det gäller utbildning, säger hon.

Fatemeh Sadat Shahrestani Zadeh jobbar med att få Järvaborna till studier och arbete, och tycker det är på tiden att det satsas på Järva.

Fatemeh Sadat Shahrestani Zadeh jobbar med att få Järvaborna till studier och arbete, och tycker det är på tiden att det satsas på Järva.

Emma Löf Hagström

Det nya projektet är bra, tycker hon.

– Det är på tiden att det satsas på Järva. Alla jag kommit i kontakt med härifrån vill verkligen ha ett jobb eller utbilda sig, det handlar bara om att de måste få rätt guidning och hjälp på vägen.