Pris. Fem år framåt kommer Cilla Dalén och Textpiloterna dela ut pris till barn och unga som gör läsfrämjande insatser i Tensta. Foto: Mikael Andersson/Textpiloterna

Nytt pris ska få Tenstabarn att läsa mer

Nu har barn och unga från Tensta som gör något läsfrämjande chans att vinna 5 000 kronor, när projektet "Läsplogen" drar igång. Tanken är att unga ska vilja hjälpa andra unga att läsa mer.

  • Publicerad 12:12, 13 okt 2020

För att uppmuntra barn och unga till att läsa mer, och för att barn och unga själva ska använda sin kreativitet för att uppmuntra andra att läsa, instiftar nu den ideella föreningen Textpiloterna ett nytt pris för elever i Tenstas grundskolor: Läsplogen.

Tanken är att deltagare ska tipsa om böcker, ha högläsningar eller anordna andra aktiviteter som lyfter böcker och läsande, samt når andra unga i närområdet.

– Alla, barn som vuxna, vet att det är viktigt att läsa, lära sig ord, för att till exempel lyckas i skolan. Vi vill ta till vara på barn och ungdomars egna tankar om vad som behöver göras för att läsningen ska bli av, och tänkte att ett pris kan stimulera fler initiativ, säger Cilla Dalén, skolbibliotekarie på Enbacksskolan och initiativtagare till priset.

Läsplogen kommer att delas ut första gången på Världsbokdagen som firas den 23 april, och därefter en gång om året fram till 2025. Prissumman är på 5000 kronor per år.

– Bidrag kan lämnas in av enskilda elever, klasser, fritidshemsgrupper eller andra konstellationer av barn och ungdomar från de fyra grundskolorna i Tensta, säger Cilla Dalén.

Möjliggörs av donation

För några månader sedan skrev Mitt i om att Cilla Dalén mottagit Ingvar Lundbergpriset på 100 000 kronor, för sitt arbete med att främja kunskap om läs- och skrivinlärning. Läsplogen möjliggörs tack vare att hon bestämt sig för att donera en del av pengarna.

– Jag hann göra roliga saker själv också, men det känns fint att kunna ge en del av pengarna till detta pris, säger hon.

Juryn till priset består av stand up-komikern och författaren Melody Farshin, författaren Bengt-Erik Engholm och Katarina Lycken Rüter, representant för Textpiloterna.

–Det är viktigt att påpeka att alla som deltar gör något väldigt fint och är vinnare i det här. Tävlingsmomentet är mer till för att sporra eleverna extra mycket, säger Cilla Dalén.

Mer information går att hitta på textpiloterna.se

Skolbibliotekarie från Tensta prisas

Textpiloterna

En ideell förening verksam i Stockholmområdet vars syfte är att skapa gränsöverskridande språk-, läs- och skrivmöten. Föreningen bildades den 30 maj 2016 i Stockholm och är politiskt och religiöst obunden. Främst verksamma i Stockholmsområdet.