Val. Söndagen den 11 september är det val till riksdag, region och kommun. Foto: Sacharias Källdén

Nytt parti vill utmana i kommunvalet

Ekerös nio fullmäktigepartier kan få sällskap. I alla fall om Älvnäsbon Thomas Hjelmblads nya satsning faller väljarna i smaken. Nyligen startade han Ekeröpartiet som kandiderar i höstens kommunval.

  • Publicerad 16:56, 15 feb 2022

Politiken i dag är så polariserad

Ett gymnasium, satsning på ungdoms- och studentlägenhet och lägre skatt. Det är några av frågorna som Älvnäsbon Thomas Hjelmblads nystartade Ekeröpartitet vill driva igenom.

– Vi tycker inte att dagens politiker jobbar för kommuninvånarnas bästa, säger han.

Partiet är ännu i uppstartsfasen, men har registrerats för deltagande i kommunvalet i höst. Thomas Hjelmblad är partiledare och han har fått napp från några andra Mälaröbor som visat intresse att stötta partiet.

– Valrörelsen ska bli skoj, men jag är väldigt grön och har inte någon tidigare erfarenhet inom politiken, säger han.

Thomas Hjelmblad vill inte placera Ekeröpartiet på en politisk höger–vänster-skala eller säga vilka partier de ligger närmast ideologiskt.

– Politiken i dag är så polariserad. Vi vill i stället fokusera på att vara ett parti för kommuninvånarnas bästa, säger han.

Frivillig skatt

Partiet kommer verka för att mer pengar ska hamna inom vård, skola och omsorg. En del i det är vad de har valt att kalla frivillig kommunal socialistskatt.

– Då får de som vill skänka valfri summa. Pengarna ska öronmärkas till äldreomsorgen och skola. Pengarna som kommer in där ska redovisas varje kvartal, säger han.

Någon uttalad målsättning om valresultat har partiet inte i dagsläget.

– Vi måste vara ödmjuka och inse det tar tid att byta parti. Många röstar så som de alltid har gjort, säger han.

Så röstade Ekerö

Så här fördelades mandaten i Ekerö kommunfullmäktige efter valet 2018. Kommunen styrs av en minoritet som består av Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Totalt: 41 mandat

Moderaterna :11

Socialdemokraterna: 6

Liberalerna: 5

Sverigedemokraterna: 5

Ö-partiet: 4

Centerpartiet: 3

Kristdemokraterna: 3

Miljöpartiet: 3

Vänsterpartiet: 1

Källa: ekero.se

Visa merVisa mindre

Berget i Stenhamra som byggde Stockholms gator

Nyheter Ett helt samhälle uppstod och försvann på några decennier 1884 köpte Stockholms stad ett berg i skogen på Färingsö för att bryta sten till stadens gator. I bergets skugga växte en hel värld upp. 50 år senare försvann den, lika snabbt som den dykt upp.fredag 30/9 15:22

Glödande hett med eldstad bland Mälaröborna

Nyheter Samtidigt råder brist på ved Hösten har tagit sitt grepp om Mälaröarna och elpriserna skenar. Då ökar intresset att installera kamin. Just nu råder ett sällan skådat högtryck.fredag 30/9 15:14

190 gravstenar riskerar att välta på Ekerö

Nyheter Många underkändes i trycktest En vält gravsten kan orsaka stora skador. För att undvika det har nästan 900 av Ekerö kyrkas gravstenar trycktestats de senaste månaderna. Många av dem visade sig inte klara trycket.torsdag 29/9 17:03