Den gamla fastigheten på Birger Jarlsgatan sjunker ner i lera och spricker. Staden har godkänt planerna på att riva huset som ligger mittemot Humlegården. Dessutom att stadga grunden och bygga upp ett nytt. Kravet är att den ombyggda och omdiskuterade fasaden behålls.

Fastigheten Nedre Vätan 11 på Birger Jarlsgatan 31 ägs av Elite Hotels som vill riva och bygga upp på nytt. De borde göra det med originalfasaden från 1881 (bilden), tycker Liberalernas Björn Ljung.

Fastigheten Nedre Vätan 11 på Birger Jarlsgatan 31 ägs av Elite Hotels som vill riva och bygga upp på nytt. De borde göra det med originalfasaden från 1881 (bilden), tycker Liberalernas Björn Ljung.

Stockholms stad

Liberalerna ville gå ännu längre och villkora bygglovet med för fastighetsägaren Elite hotels med att bygga upp den med original-ritningar från 1881.

– Enklast att få ett hus i ordning är att göra som majoriteten sagt. Jag tycker inte alltid man ska ta den enklaste vägen. Jag menar att man skulle ha tagit chansen att låta återupprätta kulturhistoriska fasaden från 1880-talet. Så som man gjort på Stureplan, Storkyrkan och Grand hotel till exempel, säger Björn Ljung (L), ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

Men stadsbyggnadsnämnden höll inte med.

– Vad som är original med gamla fasader går ju att diskutera. Fasaden har ju ändå en koppling till den sentida stenstadsbebyggelsen. Om den ska vara från 1880, 1920, eller något annat år tycker jag inte är en politisk fråga, sa nämndens ordförande Jan Valeskog (S) inför beslutet.

Lergrunden gör att huset sjunker ner i marken och orsakar sprickor och sättningar i fastigheten.

Lergrunden gör att huset sjunker ner i marken och orsakar sprickor och sättningar i fastigheten.

Pekka Pääkkö

Nytt hotell vid Stureplan

Under 1920-talet byggdes två våningar till på fastigheten. Samtidigt gjordes fasaden kraftigt om i så kallad tjugotalsklassicism. Sedan dess har den gjorts om flera gånger, främst på 1980-talet.

– Hela bottenvåningen gjordes om med stora skyltfönster ut mot gatan. Ovanför dem gjordes det också om, säger Björn Ljung.

Behövs inte skyltfönster i dag?

– Jo men man kan tänka sig att det anpassas mycket mer varsamt till staden och fasaden. Det finns lösningar. Den här kommer inte att vara tillräckligt bra tycker jag.

Grannhusen står på fastare mark och har inte samma problem med sättningar och sprickbildningar. Fasaderna är fortfarande i äldre stil. I det ena ligger Elite hotels Plaza Stockholm som alltså vill bygga ut hotellet.

Mitt i har sökt fastighetsägaren vid ett flertal tillfällen.

Planen: Hus från 1800-talet måste jämnas med marken

Den gamla fastigheten på Birger Jarlsgatan sjunker ner i lera, bör rivas och byggas upp igen. Det måste göras med originalfasaden från 1881 – inte någon förfulad version från senare år, menar Björn Ljung (L), ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

På Birger Jarlsgatan, i närheten av Engelbrektsplan, står fastigheten Nedre Vätan 11.

Elite hotels köpte den 2008 för att bygga ut Stockholm Plaza – men vill först riva och bygga upp det igen.

På 1920-talet byggdes två våningar till och fasaden gjordes om i så kallad tjugotalsklassicism. Sedan dess har den gjorts om flera gånger.

Nu vill fastighetsägaren bygga upp ett nytt hus, men med fasaden som är i dag.

Men de borde utgå från originalritningarna, menar Björn Ljung (L), ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

– Framför allt på 1980-talet förvanskades fasaden väldigt mycket, säger han.

Fasaden till höger gjordes om till så kallad tjugotalsklassicism på 1920-talet, mer avskalad och mindre detaljrikt.

Fasaden till höger gjordes om till så kallad tjugotalsklassicism på 1920-talet, mer avskalad och mindre detaljrikt.

Pekka Pääkkö

Villkora bygglov

Problemen ska ha börjat när de nya våningarna byggdes på. Huset står nämligen mitt i en lersvacka och har börjat sjunka.

Planerna har diskuterats ända sedan 2014 och nästa vecka (22 februari) ska stadsbyggnadsnämnden fatta beslut om bygglov. Det borde villkoras med originalfasaden, menar Björn Ljung.

Han lyfter Grand hotel, Vildmannen 7 på Biblioteksgatan och renoveringarna vid Stureplan som några lyckade exempel på väl bevarade byggnader.

– Man har gjort så med Slottet, Storkyrkan och Matteuskyrkan, det är så vi arbetar i Stockholm stad. Nu vill man riva allt och bygga upp det här med fasaden som den ser ut idag. Det är jättekonstigt att man vill bygga upp något som inte var med från början.

Elite hotels ansökan rör inte själva fasaden, utan bara själva byggnaden. Stadskontoret har bedömt fasaden mot Birger Jarlsgatan som värd att bevara.

Originalskiss över fasaden från 1881.

Originalskiss över fasaden från 1881.

Stockholms stad

Går att diskutera

2014 kallade kulturförvaltningen byggnaden för en ”viktig pusselbit i förståelsen för stenstadens och 1800-talets stadsbyggande” och beskrev huset som ”enkelt men väl utformat, utan att inta en huvudroll i gatubilden” med sin slätputsade fasad och indragna kungsvåning. Den är fem våningar hög plus den påbyggda våningen. Då ville Elite hotels bygga nytt i vit betong och guldfärgad plåt.

Men det är inte upp till politikerna att bestämma, menar stadsbyggnadsnämndens ordförande Jan Valeskog (S). De ska bara ta hänsyn till det som står i bygglovsansökan och säga ja eller nej, inte ändra innehåll eller knyta saker till den.

– Vad som är original med gamla fasader går ju att diskutera. Det viktigaste är att vi behåller fasaden som är i dag. Den har ju ändå en koppling till den sentida stenstadsbebyggelsen, om den ska vara från 1880, 1920, eller något annat år tycker jag inte är en politisk fråga, säger han.

Mitt i har sökt ledningen på Elite.

Inte ansökt om att riva fasaden

Ansökan avser att den aktuella byggnaden (fastigheten Nedre vätan 11) rivs och ersätts av en ny byggnad, med undantaget att fasaden som vetter mot Birger Jarlsgatan sparas.

Vid en ansökan om rivningslov prövas om det finns rivningsförbud för byggnaden i detaljplanen, och huruvida byggnaden bör bevaras på grund av byggnadens historiska, kulturhistoriska, miljömässiga eller konstnärliga värde.

I underlaget som skickats in till stadsbyggnadskontoret framgår det att byggnaden har omfattande sprickbildning på grund av sättningar. Kontoret har gjort bedömningen att rivningslov kan beviljas, men det är stadsbyggnadsnämnden som tar det slutgiltiga beslutet i frågan.

Källa: Stockholms stads stadsbyggnadskontor

Elite hotels vill riva fastigheten till höger, behålla fasaden och bygga upp ett helt nytt hus bakom den igen. Men även fasaden borde rivas och byggas upp i original-stil, menar Björn Ljung (L).

Elite hotels vill riva fastigheten till höger, behålla fasaden och bygga upp ett helt nytt hus bakom den igen. Men även fasaden borde rivas och byggas upp i original-stil, menar Björn Ljung (L).

Pekka Pääkkö

Planen: Riva 1800-talshuset – sjunker ner i lera

Hotellet vill jämna grannhuset med marken – och bygga upp det igen ✔ Gör som Grand hotel