Systrarna Felicia Berlin Baumgardt och Francesca Berlin har öppnat Way gallery på Upplandsgatan 57 tillsammans med Estelle Graf. Foto: Mimmi Epstein

Nytt galleri vid Odenplan

Det började med en utställning. Sen ville de inte sluta. Nu fortsätter Felicia och Francesca Berlin och Estelle Graf att visa sin och andras konst på Upplandsgatan.

  • Publicerad 16:00, 18 dec 2020

Felicia Berlin Baumgardt, Francesca Berlin och Estelle Graf kände för att ställa ut sina verk tillsammans och ordnade därför en utställning på Upplandsgatan 57. Från början var det tänkt som en engångsgrej men nu fortsätter de att driva WAY gallery. I en ny utställning visas bland annat konst av tidigare studenter från Konstfack.

– Vi vill vara en plattform för aspirerande kreatörer och bygga broar mellan kultur och företag. Vårt galleri är både fysiskt och digitalt. Det känns skönt att ha en mötesplats, trots att det är speciella tider nu, säger Francesca Berlin.

Olika uttryck

Vid dörren möts man av handsprit och ansiktsmasker. På väggarna hänger fotografier och målningar. Keramik, glas och möbler finns också i lokalen.

– Det är mycket färg, vi gillar det. Många barn som kommer in säger "det där vill jag ha i mitt rum". Det är några tioåringar som går i skolan i närheten som har varit här flera gånger. De stannar i 20 minuter och pratar konst, det är jättehäftigt. Vi älskar att ha barn här, säger Francesca Berlin.

Hon och hennes kompanjoner jobbar nära de kreatörer och konstnärer som ställer ut. Bland verken som visas nu finns Jan Klinglers "bakteriekonst". Till exempel har han gjort en lampa.

– Jan är konstnär och jobbar på Karolinska Institutet. Han gör mönster som utgår från människors bakterier. Många kopplar bakterier till något negativt men det finns en massa goda sådana som vi behöver, och det vill han visa.

Bakteriemönster. Lampa av Jan Klingler.