För att realisera detaljplanen så som det är tänkt så måste 200 meter av Sätrabäcken byggas in. Det här förbjöd länsstyrelsen kommunen att göra i fjol.

https://www.mitti.se/nyheter/insekt-kan-stoppa-bygget-av-800-bostader/lmtbn!7975293/

Att kulvertera ansågs få negativa konsekvenser på djur- och växtlivet i området. Kommunen överklagade länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen. I oktober förra året meddelade domstolen att om Upplands-Bro önskar kulvertera så måste de ansöka om detta.

https://www.mitti.se/nyheter/domslut-vill-kommunen-kulvertera-satrabacken-sa-maste-de-ansoka/reptkj!IHkrPjbQrx1u5XAdY0O2Q/

Sagt och gjort, nu är detta på gång. Men först bjuds alla som berörs in till att tycka till om planerna på att kulvertera 200 meter av Sätrabäcken. Samrådet om vattenverksamhet pågår under våren och därefter är planen att en ny tillståndsansökan ska lämnas in till mark- och miljödomstolen under andra halvan av 2021.

https://www.mitti.se/nyheter/nattslandans-ode-avgors-i-domstol/lmtby!8047949/

Alla är välkomna att tycka till under processen som har till syfte att i ett tidigt skede inhämta värdefulla synpunkter och skapa delaktighet från myndigheter, organisationer och andra berörda – och inte minst allmänheten. Inom området som är tänkt att kulverteras ligger flera viktiga delar av Trädgårdsstaden.

– Det är bland annat en park, ett torg samt infarts-parkering och busshållplatser intill stationen som är planerade. Övrig sträcka av Sätrabäcken samt hela Brobäcken kommer att inventeras, städas av och gallras ur för att de fina kvaliteter som finns framförallt längs med Brobäcken skall kunna bli en bidragande del i det nya området, säger Andreas Silander, projektledare, Upplands-Bro kommun.