Nyöppnat. Vasastadsbon Patrik Schölander gillar mat. Foto: Mimmi Epstein

Nytt falafelställe på Tegnérgatan

Helveganskt, med pitabröd från napolitansk ugn och favabönor i stället för kikärtor. Vasastadsbon Patrik Schölander har hämtat inspiration världen över.

  • Publicerad 07:00, 26 apr 2022

För den som är vinintresserad finns flera naturviner på glas

Efter att ha studerat på Handels och jobbat som managementkonsult bestämde sig Vasastadsbon Patrik Schölander för att han ville jobba med mat i stället.

Han hyser en stor kärlek till falafel och har ätit rätten i bland annat Tel Aviv, New York, Paris, Berlin och Kairo. Patrik fastnade för den egyptiska varianten, ”ta’ameya”.

Nu har han öppnat Ta’ameya falafel på Tegnérgatan 18.

– I ta’ameya används favabönor i stället för kikärtor, och det gör den lite krispigare. Det är fantastiskt bra streetfood, väldigt gott, hälsosamt och helt växtbaserat. Inspiration till sallader, såser och kryddblandningar har jag hämtat från flera olika platser, säger Patrik Schölander.

Allt i rätten görs på plats från grunden och brödet bakas i en napolitansk 470 grader varm ugn.

– Brödet jäser länge och sedan gräddas det 30 sekunder i ugnen. Jag fick den idén eftersom pitabrödet som man får till falafel ofta är lite torrt och tråkigt. Till och med i Mellanöstern.

Redan flera stammisar

Stället har fått ett bra mottagande i området.

– Vi har flera stammisar och det ligger många kontor här i närheten. Vi har även öppet på kvällen och för den som är vinintresserad finns flera naturviner på glas.

Lokalen har 35 sittplatser. På sikt är planen att öppna fler ställen.