Foto: Mostphotos

Nytt beslut: Även yngre barn ska provtas

Nytt beslut. Nu ska även barn i förskoleklass och på lågstadiet kunna testa sig för covid-19. – Genom att provta barn i de här åldersgrupperna kan vi tidigare upptäcka och sätta stopp för vidare smittspridning, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare.

  • Publicerad 12:02, 19 feb 2021

Sedan i slutet av augusti har barn från årskurs 4 kunnat testa sig för covid-19 om de haft symtom. Nu ska testerna utökas och ska framåt även gälla barn i förskoleklass och lågstadiet.

– Genom att provta barn i de här åldersgrupperna kan vi tidigare upptäcka och sätta stopp för vidare smittspridning i familjer eller andra miljöer. Varje upptäckt fall följs upp och smittspåras. Det ger oss viktig information för att kunna sätta in extra åtgärder där det behövs, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, i ett pressmeddelande.

Även tidigare har yngre barn provtagits i särskilda fall, efter läkarbedömning. Men nu utökas provtagningen och från måndag den 22 februari testas alltså även barn från förskoleklass och uppåt.

Tidigare mordförsöksmisstänkt kvinna frias

Nyheter Den unga kvinna som suttit häktad för mordförsök sedan i mitten av januari har släppts på fri fot.fredag 26/2 14:01

Stöld för 400.000 i Fjärdhundra

Nyheter Polisen misstänker att en internationell liga slagit till i Fjärdhundra. Utrustning värd 400.000 kronor har stulits ur en grävmaskin. Polisen vädjar om att få in vittnesuppgifter.fredag 26/2 13:44