Hantverksbageri har blivit med glasskiosk

Karl Johansgatan, Majorna

Bageriet Kampanilen har utökat med inget mindre än vad alla önskar besöka en varm sommardag. Ja, precis en glasskiosk!

"Förutom glassen så gör vi även våra goda vaniljrån själva."

Ett stenkast därifrån finns redan Kampanilen bageri och kondis som erbjuder allt från stenugnsbakade surdegsbröd till klassiska kanelbullar. Allt utlovas vara tillverkat med en rejäl portion kärlek till råvaror och hantverk.

Visste ni förresten att kampanil betyder klocktorn. Fikets namn syftar på det 44 meter höga Sjömanstornet, eller sjöfartsmonumentet som ofta felaktigt kalas för just Kampanilen.

Deichmann. Öppnar i Femman.

Deichmann. Öppnar i Femman.

Pressbild

Tyska skokedjan nu i Femman

Femman, Nordstan

"Oavsett pris, skostorlek, stil, humör eller smak kan du alltid vara säker på att hitta något till dig själv och hela familjen." Det utlovar tyska kedjan Deichmann som nyligen har utökat sitt skoimperium med en butik i Femman i Nordstan.

Familjeföretaget Deichmann grundades redan år 1913. Den nu hundraåriga historien började i Essen, i hjärtat av tyska Ruhr-området, där koncernen än i dag har sitt huvudsäte.

Företagsgruppen Deichmann har 4 600 butiker i 31 länder. Hur många par skor det kan bli sammanlagt är en annan femma!

Storköket.

Storköket.

Storköket

Sommaröppet med tre goda gästspel

Kungsparken 1, vid Stora Teatern

Ett stenkast från Avenyn står uteserveringen Storköket åter redo för sommargäster. I år fylls Storköket med tre spännande restaurangsamarbeten. På den stora uteserveringen har det denna sommar byggts en utomhusbar där Poh-Keh kommer att servera sina hawaiianska rätter. Rollin Bistros tar också plats på uteserveringen erbjuder Smash Burgers gjorda av lokala råvaror.

Pizza- och vinfokuserade restaurangen BOV gästspelar också och serverar pizzaslices av Focacciapizzor.

“Det är fantastiskt att kunna erbjuda så många starka namn på en och samma plats för våra gäster”, säger John Bengtsson, General Manager på Storköket.

Instagram

Une baguette s'il vous plaît!

Herkulesgatan 22, Kville

Baguetteluckan är kanske Kvilles senaste tillskott på områdets matkarta. Här erbjuds precis vad namnet avslöjar – baguetter. De typsikt avlånga franskinspirerade bröden serveras i flera varianter med olika röror, kött, fisk och grönsaker.

"Det blev så lyckat och vi är mer än glada över att få göra denna resa tillsammans med er", skrev Lola som står bakom luckan, i sociala medier, i samband med invigningen för ett par veckor sedan. Och precis som den snygga loggan, uppmanar hon Kvilleborna och alla andra som har vägarna förbi att: "Grab & go" en välfylld baguette.

Instagram zoo.se

Klo- och pälsvård för din fyrbenta vän

Lona Knapes gata 1, Köpcentrum 421 Högsbo/Sisjön

Hund, katt, fisk, smådjur, fågel och reptiler. Djurbutiken Zoo.se som nyligen har öppnat i köpcentret 421 i Högsbo erbjuder det mesta för husdjuren:

"Här kan du hitta ett brett sortiment med många olika produkter som bland annat klösträd till katt, veterinärfoder till hund och hö till kanin."

Butiken erbjuder inte bara foder och prylar. Här kan du även boka tid för kloklippning på din kanin eller bad och trim till din bästa fyrbenta vän.

Presentlyckan.

Presentlyckan.

Privat

Butiken som fixar kalas och pyssel

Fiskebäckshamn 3

Presentlyckan är en nyöppnad liten butik i Fiskebäck. Precis intill havet kan kunderna hitta allt från kläder och smycken till material för scrapbooking. Inriktningen är som namnet avslöjar – presenter och personliga gratulationskort.

Förutom att sälja gåvor anordnar butiksägaren Elin även pysselkvällar och barnkalas. Perfekt kombo!

Instagram

Vida vyer och kinesiska smaker

Herman Lindholms torg 1, Almedal

För göteborgarna som är nyfikna på Lisebergs nya hotell Grand Curiosa, men som för den delen inte är sugna på att spendera natten där, kan ett besök i restaurangen vara ett spännande alternativ. Mei Rose Rooftop Bar & Bistro som den kallas vill gärna tituleras som "Göteborgs mest färgsprakande takterrass."

Det utlovas minnesvärda matupplevelser, med utsikt över nöjesparken. Likt resten av hotellet vill även takterrassen ta med gästerna på en trip ut i världen. Här går den genom Hong Kongs neonblinkande bakgator med autentiska kinesiska smaker och utmärkande matkonst.

Instagram

Saké och matmatch på japansk afterwork

Nordenskiöldsgatan 24, Olivedal

Populära Kuruya Izakaya har dykt upp på en ny adress i stan. Hos den japanska afterwork-restaurangen står saké och japanska läckerheter högst på menyn. Maten som är en fröjd för både öga och mun är lagad av säsongens råvaror från små lokala producenter. Här utlovas även att fisk- och skaldjuren kommer från hållbart fiske.

"Vi har bra kunskap om saké och berättar gärna mer om Japans nationaldryck", hälsar Viktor som är saké-sommelier och restaurangens chefskock Pearly.

Smaklig måltid eller itadakimasu som man säger på japanska

Instagram

Här dansar du aldrig ensam

Kungsportsavenyn 11, centrum

"You never dance alone!" Det utlovar stans nyaste nattklubb Soul Train som sätter på musiken varje fredagskväll i Push lokaler mitt på Avenyn. Redan från klockan 17.00 bjuds det på dansanta toner från 70-talet till dagens bästa hits. Eller med klubbens egna ord: Bästa dansmusiken från Aretha till Avicii.

Så det är bara att snöra på dansskorna och svänga sina lurviga tillsammans med likasinnade. "På vår berömda afterwork dansar alla, ålder är bara en siffra", hälsar arrangörerna.
Let's dance!

Privat

Här finns landets bästa glass

Kungstorget, centrum

Sveriges bästa glassmakare är göteborgaren Maja Gustafson. SM-vinnaren som till vardags driver Gelaterian vid Grönsakstorget har till alla glassälskares glädje öppnat ännu en gelatobar i stan. Landets bästa glass går nu även att hitta och njuta av i Saluhallen.

"Varmt välkomna dit också, vi ses väl där?!", hälsar SM-vinnaren.

Gelaterian serverar från grunden egentillverkad italiensk hantverksglass, så kallas gelato. Passa även på att smaka de nybakta våffelstrutarna.

Privat

Finpizza i stans nyaste kvarter

Masthamnsgatan 3-5, centrum

Dirty Dough serverar heta napolitanska pizzor på Lindholmen. Men nu har pizzerian utökat. Den nya restaurangen har flyttat in mellan höghusen Våghuset och Brick Studio i nya området Masthuggskajen i närheten av Järntorget. På menyn står förstås pizzorna högst men här serveras även andra goda italienska rätter och drycker. Bon appetit!

Privat

Handla online på plats i nya butiken

Femman, Nordstan

För dig som älskar inredningsdetaljer till hem och hus Cervera öppnat en ny butik i Femman i Nordstan. Förutom alla prylar som finns i den fysiska butiken kan kunden på plats även beställa från det ännu större sortimentet som finns online genom interaktiva skärmar.

"Den fysiska butiken har en tydlig roll för vårt varumärke och vi är mycket förhoppningsfulla kring hur nytillskottet ska tas emot av såväl befintliga som nya kunder. Osäkerheten på marknaden känner vi i princip varje vecka, men det hindrar oss inte att våga etablera", säger Hans Redig Bolin, vd Cervera.

Jesper på hörnet.  Slink på ett glas på nyaste vinbaren i Lorensberg.

Jesper på hörnet. Slink på ett glas på nyaste vinbaren i Lorensberg.

.

Slink in på ett glas på familjära vinbaren

Tegnérsgatan 26, Lorensberg

"Ditt krypin i hjärtat av Lorensberg." Så beskrivs Jesper På Hörnet som är en sprillans ny vinbar i ett av områdets vackra sekelskifteshus. Hos Jesper utlovas familjär stämning och personliga viner från väl utvalda vingårdar och handplockade producenter. Utöver detta har man valt att komplettera sina viner med ett exklusivt och sällsynt utbud av starkvin och destillat. Drycken serveras tillsammans med ost, chark och trevliga delikatesser.

Förutom att enkelt kunna slinka in på ett glas kommer Jesper På Hörnet att anordna dryckesprovningar för både mindre och större sällskap.

.

Moderiktiga kläder för hundar

Lyckhemsvägen 11, Hovås

Hundkläder för dig som föredrar kvalitet och hållbarhet. Det erbjuder nu Göteborgs Syfabrik bakom märket Staytion. Plaggen tillverkas av spilltyger och kan måttanpassas efter varje hund. Alla plagg tillverkas i den egna fabriken där den nyöppnade butiken också finns.

Staytion är dessutom en av jubileumsaktörerna i stadens 400 årsfirande och har två specialframtagna jubileumsprodukter. En hundjacka med texten ”Göteborg” broderat på kragen och en somrig och trendig bucket hat i jeans och frotté. Staytion skapar även plagg för kvinnor.

Privat

Foodtrucken lagar street food på krogen

Gamlestads Torg 3

Jalla House är Gamlestans färskaste tillskott på områdets krogkarta. Det är populära Jalla Truck som öppnar restaurang. Här står självklart orientalisk steet food högst med på menyn.

"Vi har tidigare kommit körande med vår foodtruck Jalla Truck på torget och serverar orientalisk streetfood. Nu flyttar vi in permanent på Gamlestads Torg, precis vid spårvagnshållplatsen", säger ägarna i samband med öppningen.

Restaurang Robb. Napolitanska pizzor och vin på menyn.

Restaurang Robb. Napolitanska pizzor och vin på menyn.

Privat

Het pizzaugn från Neapel redo

Mariagatan 16

Napolitanska pizzor och vin. Det står högst på menyn på sprillans nya restaurang Robb på Mariaplan.

Det är majornaborna och paret Karl och Linnea Robb Kaardal som står bakom nyöppningen. "Vi har alltid haft en stor kärlek till mat och dryck och efter flera års nörderi i pizza- och vinvärlden så kände vi att det var dags att ta nästa steg!"

Pizzaugnen har byggts för hand i Neapel i Italien och är nu på plats och redo för göteborgarna. Gästerna kan förvänta sig en liten intim krog där man får hänga med ägarna och deras vänner och familj. Och självklart äta och dricka gott.

Biblioteket i Tynnered. Sprillans nytt med fokus på barnen.

Biblioteket i Tynnered. Sprillans nytt med fokus på barnen.

Julia Åhall

Nya bibblan har fokus på barn

Opaltorget

På Världsbokdagen 23 april invigs ett nytt bibliotek på Opaltorget i Tynnered. Biblioteket riktar sig främst till barn som är mellan 0 och 12 år och deras vuxna.

"Det kommer att bidra till att lyfta området och ge många spännande möten", säger Susanna Månsby, enhetschef för Opaltorgets bibliotek och Frölunda kulturhus.

Tanken är att bibliotek ska vara en plats dit barn kan komma för att dela med sig av sina berättelser genom kreativitet. En plats för skapande, nyfikenhet och litteratur. Men alla, oavsett ålder, kan hämta och lämna bokade böcker där.

Hööks. Pop-up med kläder och grejer för häst- och hundälskare.

Hööks. Pop-up med kläder och grejer för häst- och hundälskare.

Pressbild

Pop-up för hästälskare

Postgatan 26-32, Nordstan

Hööks, butiken för ryttare, häst och hund har öppnat en pop-up i Femman i Nordstan. Här erbjuds alla aktiva utövare av häst- och hundsport ett prisvärt sortiment av utrustning, kläder och skor med rätt design, funktion och kvalitet. Hööks har butiker i utkanten av Göteborg men nu finns den även mitt i stan.

"Vi har tidigare haft pop-up butik men då bara på mässor och event, till exempel på Gothenburg Horse Show och Falsterbo Horseshow. Detta gör vi bland annat för att visa att vi finns till för en större kundgrupp", säger Caroline Hjelte, vd Hööks.

Buteco. Göteborgs första gastrobar med rötter i Latinamerika

Buteco. Göteborgs första gastrobar med rötter i Latinamerika

Instagram

Gastrobar med latino-rötter

Odinsgatan 11

I början av året fick stan sin egen och första Buteco, en gastrobar som har sina rötter i Latinamerika. Butecos finnsi städer över hela Brasilien och serverar utsökt mat och dryck. Här i Göteborgs butecos varvas färgglad mat med cocktails och viner som kombineras för att passa med maten.

Bakom krogen står Jean Henkel, känd från fine dining-krogen Carbon, tillsammans med parhästen Michael John. "Värme och passion är synonymt med Latinamerika, och det är vårt enda uppdrag att föra in dessa kärnvärden i vårt Buteco".

x

Väldesignade byxor för alla former

Frölunda Torg

Best of Basic riktar sig till kvinnor där passform och färg står i fokus. Klädmärket utlovar fashionabla och väldesignade kläder, framförallt byxor som ska passa kvinnor – oavsett kroppstyp. Nu har Best of Basic nyöppnat i dubbelt så stora lokaler på Frölunda Torg.

"Vi är så glada och stolta över vår nya butik där besökarna i lugn och ro kan strosa runt, bli inspirerade och få hjälp av vår kunniga personal med att hitta rätt passform på byxor och rätt färg som passar den enskilde individen. Jag vill gärna citera en av de ledande personerna inom ett av Tysklands största byxföretag – att producera ett par byxor är likvärdigt med att producera en Mercedes eller en BMW. Det handlar om konstruktion, precision och tekniskt kunnande men framför allt är det passion", säger Sophia Wilhem, vd på Best of Basic.

x

Krogen med mackor och öl

Ostindiefararen 9

Makka Ölkafé beskrivs som den lilla krogen med goda mackor, varierad öl och schysst kaffe på Eriksberg. Det är ägarna till grannen, Piga som har öppnat en systerkrog. Det nya konceptet erbjuder, som namnet anspelar på, just mackor i olika former och smaker. Här finns något brödigt för alla vare sig man föredrar danska smørrebrød, räkmackor, en grillad med ost eller en klassisk vietnamesisk baguette.

För den som är sugen på något sötare finns alltid Makkas sötebröd med glass att avnjuta, kanske på uteservering som passande nog öppnar snart.

Catering Tillsammans.

Catering Tillsammans.

Instagram/privat

Hållbart och rykande färskt på surdegskaféet

Axel Dahlströms torg 3

Catering Tillsammans nya kafé och butik är lika rykande färsk som surdegsbrödet och fikabullarna som bakas här.

"Många sena kvällar och åratal av slit har tagit mig hit – det är med största glädje jag nu kan säga välkomna", skriver ägaren Emma Johansson i sociala medier i samband med premiären.

Som namnet antyder erbjuder verksamheten även catering till olika event, allt från bröllopsmiddagen till en helgmiddagen. Emma utlovar väl utvalda producenter, leverantörer för att skapa minnen där god mat och umgänge står i centrum:

"Min mat är lagad på ekologiska råvaror i säsong från svenska producenter. Det tänker jag är bra för miljön, människan och djuret."

Opalens krog. Bröderna Josef och Sabri Asmar välkomnar gamla som nya kunder tillbaka.

Opalens krog. Bröderna Josef och Sabri Asmar välkomnar gamla som nya kunder tillbaka.

Johanna Roos

Populära stammiskrogen tillbaka

Opaltorget

Till hela grannskapets glädje har Opalens krog äntligen öppnat igen. För ett par år sedan var det nära att ägarna till stammiskrogen, bröderna Josef och Sabri Asmar, tvingades stänga – efter 33 år. Men tvisten om lokal löste sig. Nu bakar och serverar de pizza till Tynneredsborna i sprillans nya lokaler på Opaltorget.

På lunchmenyn finns även en dagens fisk- och kötträtt och veckans stående pastarätt.
"Äntligen kan vi välkomna tillbaka alla våra stammisar", hälsar bröderna Asmar.

Aim’n.

Aim’n.

Pressbild

Trendiga och funktionella träningskläder

Centrum

Nyligen öppnade det svenska träningsvarumärket aim’n i större lokaler på Östra Hamngatan 35 i centrala Göteborg. Aim’n är ett svenskt varumärke som grundades 2013 av barndomsvännerna Tekla Acs och Helen Van med målet att inspirera kvinnor världen över till en aktiv livsstil. Ambitionen är att skapa ett varumärke med "starkt fokus på innovativa och multifunktionella plagg som kombinerar mode och funktion."

Aim’ns nya butik omfattar 280 kvadratmeter och huserade tidigare BoConcept.

Strike House.

Strike House.

Hisingens nya bowling- och nöjesställe

Wieselgrensplatsen Strike House har öppnat en ny fullvärdig restaurang och bar i samma lokaler som den nyrenoverade bowlinghallen. Konceptet kallar de nya ägarna för Eat-drink-play. Hit välkomnas gamla och nya gäster till en helkväll med bowling, DuckPin, mat och dryck.

”Man kan självklart bara äta och dricka eller bara spela bowling om man vill. Eller bara komma ner och hänga med kompisarna,” hälsar personalen på Strike House.

Barber Quick.

Barber Quick.

Barberaren tar större plats på torget

Frölunda Torg Barber Quick öppnar i en ny lokal på Frölunda Torg. Verksamheten satsar samtidigt på att bredda sitt utbud och går från att vara en kiosk på allmän yta till en permanent etablerad barbershop i köpcentrumet. Den nya salongen utlovar en ”exklusiv barberarkänsla mitt i händelsernas centrum”.

– Vi är mycket stolta över att utöka och flytta in BarberQuick i den nya lokalen. Vi kommer ha flera riktigt fina erbjudanden på många produkter, säger Naim el Khoury, vd och ägare på BarberQuick.

Gina Tricot.

Gina Tricot.

Pressbild

Fynda klädmode utanför stan

Kungsparksvägen 80, Kungsbacka För göteborgarna som kan tänkas lämna staden för att fynda är Hede Fashion Outlet ett alternativ. Köpcentret som ligger söder om staden förstärker nu modeutbudet med klädkedjan Gina Tricot med ursprung i textilstaden Borås.

– Gina Tricot är ett ungt och trendigt tillskott till Hede Fashion Outlet som vi tror starkt på. Vi har under en längre tid letat efter varumärken som attraherar en yngre målgrupp, säger Per Wallentin, nordic business director på Hede Fashion Outlet.

Exklusiv konst i kvarteret Victoria

Vallgatan 15, centrum

Mankovsky Gallery har slagit upp portarna mitt i centrala Göteborg i kvarteret Victoria. Galleriet samarbetar med konstnärer och koncept från hela världen för att erbjuda exklusiv konst till en ny generation av samlare.

"Hos oss hittar man en blandning av framtida talanger och väletablerade konstnärer med ett unikt urval. Vi vill vara ett galleri för nästa generations samlare inom fotografi, måleri, digital design, skulpturer och interiör", säger Jonatan Erlandsson som äger och driver Mankovsky Gallery.

Lågprisjätten öppnar nytt  

Topasgatan, Frölunda

För tre år sedan stängde lågprisjätten ÖoB på Frölunda torg, efter strandade hyresförhandlingar. Torsdag 23 mars öppnade butiken åter i Frölunda, denna gång på andra sidan Västerleden, på Topasgatan intill möbelkedjan Mio.

Nyöppningen är uppskattad. Inte minst av Frölundabona som välkomnar ÖoB i sociala medier:

"Kanon, bara fem minuters promenad. Äntligen!"

Under året kommer kedjan öppna ännu fler varuhus runt om i Sverige.

Evolushi. Glöm traditionell sushi.

Evolushi. Glöm traditionell sushi.

Pressbild

Får gästen att glömma traditionell sushi

Teatergatan 32, centrum

Evolushi plus har haft öppet några månader och redan hunnit impa på matgästerna med sina spektakulära matkreationer. Här är ambitionen att ständigt testa nya kombinationer och smaker:

"Modernt, nyfiket och internationellt samtidigt som det slår an på det traditionella hantverket. Som gäst ska du alltid känna dig positivt överraskad."

Evolushi har även systerrestaurang på Stampgatan.

Hasselssons.  Adam Axelsson och Oliver Bull utökar populära mathaket med mackor i stan.

Hasselssons.  Adam Axelsson och Oliver Bull utökar populära mathaket med mackor i stan.

Markus Andersson (arkivbild)

Matiga mackor i saluhallen

Stora saluhallen, centrum

Hasselssons började kränga fish and chips i Majorna under pandemin. Sedan dess har det populära mathaket dykt upp i såväl i huvudstaden som gästat Storans uteservering. Nu öppnar Hasselssons en pop-up macklucka i Stora saluhallen. Det nya stället beskrivs som ett hål i väggen, väldigt enkelt, alltid färskt och bara take away.

Varför just mackor kan man undra. Det enkla svaret från Hasselssons är att: "Mackor är livet!"

Hyllad Malmöfalafel i Göteborg

Värmlandsgatan 20, Linné

Enligt heta rykten serverar nya Falafel house inget mindre än Malmöfalafel i Göteborg. Bättre betyg går knappt att få när det kommer till friterade kikärtsbollar.

Instagram och tiktok-stjärnan Nikola Zivkovic, alias foodandcoffeegbg, hyllar Falafel house till skyarna: "Otroligt prisvärt samtidigt som det är kvalitativt och framförallt fantastiskt gott. Lägg på en hemtrevlig service till allt det andra underbara så förstår ni varför jag utser detta ställe till GBGs allra bästa falafelrulle."

Pressbild

Ta ton på nya karaoke-baren

Kungsgatan 25, centrum

Allt startade 2017 i Majorna där konceptet Sing Sing Karaoke först öppnade. Nu öppnar Social Eatertainment Group en till karaokeställe mitt på Kungsgatan vid Domkyrkan.

"Den som besökt Sing Sing Karaoke i Majorna kommer känna igen sig – festen och umgänget är i centrum, asiatisk street food på menyn, låga trösklar till att greppa tag om micken, sprudlande personal som höjer stämningen i baren och färgglad interiör", säger enhetschefen Theodor Eriksson.

Kultur på menyn när Gården blir Husette

Konstepidemins väg 6, Annedal

Restaurang Gården, som har huserat i det blåa huset vid Konstepidemin de senaste åren, har bytt skepnad. Namnet har bytts till Husette och menyn har utvidgats med musik och kultur.

"Vi har alltid haft som mål att utvecklas och sedan en längre tid tillbaks även förändras. Behålla våra värderingar men göra något nytt," skrev krögarna i samband med nypremiären.

Hos Husette utlovas lunchkonserter på lördagar och afterwork-häng på fredagar. Varje tisdag tar musikerna Henrik Cederblom och Viktor Turegård, känd från Franska trion, över taktpinnarna och bjuder på musik med gäster. Husette kommer även bjuda in till öppen bokklubb, där de två första böckerna är skrivna av författare med bas på epidemin.

Mamas retro

Här nyöppnar Mamas retro

Gårdstens centrum

Förra veckan öppnade Mamas retro i Gårdsten i sprillans nya lokaler. Nu finns second hand-butiken i den nya delen i områdets galleria. Här fyndar kunderna barnkläder, kläder för gravida och ammande, leksaker och barnartiklar.

Mamas retro, som även finns i Linné, drivs som sociala företag med syfte att erbjuda rehabiliterande sysselsättning, utbildning och meningsfullt arbete för kvinnor och transpersoner med olika bakgrund som står långt från den vanliga arbetsmarknaden.
"Välkomna och tack för att ni handlar hållbart!"

Bardot.

Bardot.

Stureplansgruppen

Festligt på ny bar och klubb-kombo

Kungsportsavenyn 11, centrum.

Mitt på Avenyn ligger Bardot, Göteborgs senaste tillskott i stans barvärld.

"Bardot är stället där bar och nattklubb möts, något vi väljer att kalla Social Club", hälsar Stureplansgruppen som står bakom konceptet.

I lokalen utlovas många sittplatser där gästerna kan avnjuta välarbetade drinkar. Varje fredag vid 17.00 omvandlas Bardot till en pianobar för afterworksugna. Senare på fredag och lördagskvällar blir stämningen än mer festlig och dansgolvet står redo. Musiken sköts av aktuella DJ:s.

Genuin mexikansk matupplevelse

Fjärde Långgatan 3, Linné

Restaurang Tizne öppnade i början av året och har redan gjorts sig ett namn på Göteborgs krogkarta. Här serverar Hector och Wendy Mijares mat från hemlandet Mexikos olika regioner. Ambitionen är en avslappnad men ambitiös matresa genom Mexiko med genuina smaker och dofter. För den törstige gästen fylls glasen med typiskt mexikanska cocktails och mocktails.

Lugga. Hunden Doris är en kär medarbetare hos Studio Lugga i Majorna.

Lugga. Hunden Doris är en kär medarbetare hos Studio Lugga i Majorna.

Lugga/privat

Hållbara val hos prisbelönt frisör

Ekedalsgatan 23 A, Majorna

Sessili Jering innehar två förstapriser i Årets frisör 2022. Nu har den prisbelönta frisören öppnat Studio Lugga i Majorna. Salongen är till stor del inredd med vintagemöbler och cirkulära material. Salongen samarbetar även med produktföretag som är i framkant med miljötänk. Förutom ett stort hållbarhetstänk står självklart hantverket i fokus på Lugga: "Våra prisbelönta frisörer har jobbat länge inom branschen och utbildar sig kontinuerligt."

Har kunderna tur är hunden Doris i salongen. Hunden har jobbat med människor och service nästan hela sitt liv och är en van medarbetare. När Doris inte är i studion arbetar hon oftast på skola.

C'om.

C'om.

Lina Isaksson

Inbjudande med autentiska vietnamesiska smaker

Prinsgatan 4, Linné

Cơm, eller kööm som det uttalas, är lika ny och fräsch på Göteborgs krogkarta som maten som serveras. Här siktar köket på att erbjuda autentiska smaker och en restaurangupplevelse som reflekterar en enkelhet som återfinns på gatorna i Vietnam. Rätterna påminner om att det vietnamesiska köket har mer att erbjuda än bara phở och sommarrullar.

Cơm som idé är en mötesplats där man kan umgås, äta och lära känna den vietnamesiska kulturen. Här finns inga bordsbokningar, bordsplaceringar eller QR-koder.

"Cơm in i värmen, sätt dig och känn dig som hemma", hälsar Cindy med personalen.

Koreansk bbq – grillas på bordet

Sankt Eriksgatan 5, Lilla Bommen

Den koreanska och mongoliska restaurangen Komo slog upp portarna upp för lunch redan i höstas. Men i början av året bestämde sig restaurangägare Orkhon Ganbold att ta ytterligare ett steg.

Nu har Komos öppet hela kvällarna och bjuder på en spännande à la carte-meny med genuina smaker. Förutom teokbokki, tulgogi och kimch kan matgästerna även beställa en koreansk bbq som grillas direkt på bordet. 

Husmanslunch utan krusiduller mitt i stan

Västra Hamngatan 15, Centrum

Lunchkrogen Löfqvist & vi har fokus på husmanskost och finns redan en trappa upp inne i Arkaden. Men tidigt i år öppnade en systerrestaurang på Västra Hamngatan 15. Här är det också främst lunchrätter på menyn.

Bakom konceptet finns fyra göteborgskillar med kärlek till det svenska köket:

"Vi tyckte att det saknades ett tydligt lunchkoncept i centrala Göteborg som serverar klassisk husman, fritt från tolkningar och en massa rysch pysch. För vad slår egentligen en hederlig Biff Lindström eller strömming med rårörda lingon, brynt smör och potatispuré?"

Hemtrevligt på nya naturvinbaren

Karl Johansgatan 103, Majorna

Restaurang och vinbar mot bättre mål. Så beskriver Hållplats 103 sitt nyligen öppnade myshak i en klassisk tegelbyggnad på Karl Johansgatan. Här erbjuds naturviner, öl och mat bland konstverk och virkade dukar i en hemtrevlig miljö. Quiz, spelningar och dj-kvällar står också på menyn.

Hos Hållplats 103 är ambitionen att hela menyn är gluten, laktos och sockerfri med ett undantag – osten på ostbrickan.

"Vi tänker på miljön och använder mest grönsaker som är i säsong. Vi använder även grönsaker ur grossistens B-sortiment, grönsaker som inte har rätt färg och form, det ger lite svinn och gynnar miljön", hälsar Sari, Melissa och Estrella.