Vid vattenkioskerna kan man exempelvis hämta vatten för att fylla sin pool, berättar Johan Dahlqvist, kommunikationsstrateg på Roslagsvatten. Foto: Roslagsvatten

Nyöppnade kiosker för storköp av vatten

Under hösten har Roslagsvatten satt upp speciella vattenkiosker i Österåker och Vaxholm där storkonsumenter själva kan hämta vatten. Och fler kiosker är på gång.

  • Publicerad 16:05, 1 dec 2020

– Det är för spol- och tankbilar och andra som behöver en större mängd vatten snabbt. Eller om man exempelvis ska fylla en pool. Det är stora volymer vi talar om, säger Johan Dahlqvist, kommunikationsstrateg på Roslagsvatten.

Den första vattenkiosken i Österåker byggdes för två år sedan, vid brandstationen på Näsvägen i Åkers Runö.

Övriga tre i Österåker och Vaxholm har kommit på plats nu under hösten. Roslagsvattens mål är att samtliga fem medlemskommuner (Österåker, Vaxholm, Ekerö, Vallentuna och Knivsta) ska få minst två sådana här tappställen vardera.

I och med att vattenkioskerna byggs upphör möjligheten att ta vatten från brand- och spolposterna i det allmänna ledningsnätet för alla, utom för Räddningstjänsten.

I vattenkioskerna kommer man kunna hämta tekniskt vatten, i princip vanligt dricksvatten, berättar Johan Dahlqvist.

För att hämta vatten i kiosken måste man först registrera sitt företag och kvittera ut en nyckel. Sedan är det bara att åka och hämta vatten när man behöver. Debitering sker i efterhand.

Kioskerna installeras för att skydda dricksvattnet i det kommunala ledningsnätet och har en backventil och ett återströmningsskydd som gör så att inget otillåtet kan komma in i ledningsnätet, samtidigt som den mäter alla vattenuttag som kunderna gör.

I Vaxholm, som än så länge bara ha en vattenkiosk, planeras ytterligare två, varav den ena på Eriksö. Österåker kan i framtiden få en ytterligare en kiosk, på Ljusterö, men ännu är inget bestämt.

Här finns Roslagsvattens vattenkiosker

Österåker:

Näsvägen 25, vid brandstationen.
Skärgårdsstadsvägen 8-10/Idsättratorpsvägen, Skärgårdsstad.
Nantesvägen 74, Svinninge.

Vaxholm:

Storäng koloniområde.

Visa merVisa mindre