Göteborg

Lagun debuterade 2020 och har under de senaste åren hyllats för sin drömskt eftertänksamma, skira pop och mjuka anslag. 

Inspirationen hämtas från en bred palett, från varm, tätt intill öronen liggande drömpop till avlägset svävande ambient, där de båda medlemmarna, Laura Lyth och Fredrik Sjöström, låter sina röster samspela.

Omslag till Walking With Lola.

Omslag till Walking With Lola.

Pressbild

Mer öken

Definierat som ett band som aldrig står still har Lagun medvetet strävat efter ett råare och rakare förhållningssätt till sina låtar på debutalbumet Walking with Lola.

– Att det finns en annan typ av råhet i den här skivan jämfört med det som vi har gjort tidigare är ett aktivt val. Vi har medvetet gått in med ett annat perspektiv och testat andra grepp och förhållningssätt. Det märks inte bara i musiken utan även i artwork och bild. Där vår förra EP var sol och strand är albumet mer öken, mer utsatthet, säger Laura.

Låtarna har fått växa fram, organiskt och lekfullt, i huset på Gotland där bandet huserar sin mobila studio.

Vilka instrument som finns att tillgå beror på omständigheter – vad som packas in i Volvon för avfärd och vad som kan hittas lokalt.

Lagun – på hemmaplan.

Lagun – på hemmaplan.

Pressbild

Uthus som studio

Hela albumet spelades in under en isolerad höstmånad i Hamra, en socken på södra delen av ön som stundtals ter sig öde under lågsäsong.

– Det har liksom blivit vår bas, en plats där vi mår bra kreativt. Vi har inrett ett uthus som studio, tagit med oss alla våra grejer och bara riggat upp. Så det är ju liksom inte en proffsigt utformad studio, men det är allt som vi behöver. Vi tar vad vi har, vi skramlar ihop det vi behöver och jobbar utifrån det, förklarar Laura.

Walking with Lola släpps 31 maj, efter det väntar en miniturné genom Sverige och inte minst – att påbörja nästa projekt. 

– Mycket av det vi håller på med bottnar i att utforska olika sound. En stor del av Lagun är att vara alldeles fria i förhållande till den kreativa lusten. Det kommer absolut komma in andra element vi inte tidigare utforskat, annars blir vi uttråkade, säger Fredrik.

Fredag 7 juni gör Lagun sin första spelning i Göteborg, live på Hängmattan.