I november fanns Erik Rydvall och hans nyckelharpa med vid lanseringen av det nya tv-spelet God of War - Ragnarök. Han är ingen ”dataspelsnörd", men om han inte förstod genomslagskraften av en av världens största spelserier innan så förstod han det nu.

– Det var helt overkligt. Jag fick skriva hundratals autografer. Folk kom fram med stora posters och tittade upp på mig som om jag vore en gud. Jag satt med en skitbra penna önskade att jag hade en bättre autograf, säger Erik Rydvall och skrattar.

Autografer. Erik Rydvall fick skriva hundratals med autografer vid lanseringen av dataspelet "God of War - Ragnarök"

Autografer. Erik Rydvall fick skriva hundratals med autografer vid lanseringen av dataspelet "God of War - Ragnarök"

Pikus.it

När pandemin slog till och lade en blöt filt över de för musikerna livsviktiga konserterna och turnéerna fick Erik Rydvall tacksamt nog en biljett till en annan värld – film och datorspel.

Kontaktad av hyllad kompositör

En dag blev han kontaktad av hyllade kompositören Bear McCreary.

– Från ingenting fick jag chansen. Det kom så lägligt, säger Erik Rydvall när Mitt i träffar honom bland nyckelharpor hemma i vardagsrummet på Nissastigen.

Förutom i spel som God of War och Assassins Creed, spelar han också i filmer och serier som Obi-Wan Kenobi, Valhalla, Loki, Sagan om Ringen - Maktens Ringar och senast i The Witcher - Blood Origin.

– Jag tänker på nyckelharpan som min superkraft. Det är ganska roligt eftersom det anses vara ett ganska töntigt instrument, säger han glatt.

100 000 följare

Möjligtvis upptäckte Bear McCreary honom på nätet. På Facebook har Erik Rydvall nu över 100 000 följare och tillsammans med Youtube har Rydvalls klipp visats miljontals gånger. Han lägger upp klipp där han spelar, bland annat stora tonsättare som Bach.

– Hade jag spelat fiol hade säkert inte lika många brytt sig. Det har också lett till att många upptäckt nyckelharpan som instrument.

Film: Erik Rydvall spontanspelar stycke i Antonio Vivaldis "Vintern"

Flamenco med nyckelharpa

I vardagsrummet finns en träningsmaskin för skidåkning. Vasaloppet har avverkats sju gånger och ett år fanns han med i första startfältet. Hans 15-åriga resa som yrkesmusiker har dock inte följt något pistat spår efter att han gick ut Kungliga Musikhögskolan.

Starten efter efter examen satte tonen.

– Jag åkte till Schweiz och spelade flamenco i två år med ett galet kompani från Spanien. Det var helt vilt.

Krogshow med Ledin

Sedan dess har han jobbat i olika konstellationer, både med folkmusik och klassisk musik. Men det har också blivit krogshow med Tomas Ledin på Cirkus.

– Det var så tydligt då. Jag övade Bach på dagarna och gick upp och gjorde show på Cirkus på kvällen. Lusten till att göra nya saker och utmaningar har alltid drivit mig. Det är jätteroligt.

Ledin. Tomas Ledin tackade sina medmusiker på krogshowen med en hälsning som nu sitter på väggen i Bagis.

Ledin. Tomas Ledin tackade sina medmusiker på krogshowen med en hälsning som nu sitter på väggen i Bagis.

Angie Gray

Erik Rydvalls nyårslöfte är att jobba mindre än de "130 procent" han höftar att han ligger på nu. Med åren har erbjudandena om olika projekt blivit allt fler.

– Det svåra är att göra lagom många saker för att orka med. Det kan bli ganska splittrat och är mycket resor.

Efter många år där han övat mycket på klassiska tonsättare har han nu dykt ned i folkmusiken igen.

Erik Rydvall kommer från Lycksele. Han älskar Nackareservatet och brukar skynda sig ut för att hinna åka skidor innan sandbilen är framme.

Erik Rydvall kommer från Lycksele. Han älskar Nackareservatet och brukar skynda sig ut för att hinna åka skidor innan sandbilen är framme.

Angie Gray

Men trots att musicerandet och filmklippen gjort att många upptäckt nyckelharpan ser han sig inte som någon konservativ traditionsbärare.

– Folkmusiken har alltid funnits med. Men jag vill göra som jag vill och inte följa regler.