– Först var det ingen här som fattade det. Alla trodde att det var ett aprilskämt. Men för de som jobbar är det jätteviktigt att ha tider, säger Thomas Jansson, egenföretagare och boende på Ljusterö.
Det kan verka som en skitsak, men Färjerederiets nya sommarturlista har fått många Ljusteröbor att reagera.
Viktiga minuter
I korthet innebär den att färjan från fastlandet har slutat följa den strikta tidtabellen från klockan 23 fram till och med 04 på morgonen, då den tidigare avgått tio över.
I stället ska den avgå när bilarna som väntar kört ombord. Skälet är att Färjerederiet vill minska tomgångskörningen.
Från Ljusterösidan kommer färjan däremot att gå som vanligt, varje hel timme.
– Nu vet man inte när den kommer att gå från fastlandet, säger Thomas, som menar att det blir en stressfaktor för trafikanterna.
– Det är flera på Ljusterö som jobbar sent på Danderyds sjukhus eller inom hemtjänsten och för dessa är det viktigt att komma hem.
Måste tänka om
Andreas Pedersen, distriktschef på Trafikverket Färjerederiet i Uppland, har en annan syn. Han säger att färjan inte kommer gå tidigare än sju minuter över, eller möjligen ett par minuter senare, om det för ovanlighets skull råkar vara många bilar som ska köra ombord.
– Jag tänker att man ska tänka att den går sju minuter över i stället för tio över. Tänker man så mentalt så hinner man med, säger han.
Varför skriver ni inte att den går sju över i tidtabellen?
– Det kändes tydligt med texten om ”vändande tur”, och om det råkar var mycket trafik så gör det inget om den går tio över i stället.
Miljöskäl
Bakgrunden till förändringen är Trafikverket precis som resten av Sverige ska sträva efter att bli klimatneutralt till 2045. Genom att ändra avgångstiden under de nattliga turerna räknar rederiet med att spara in 90 timmars tomgångskörning – 3 060 liter diesel – under ett år.
Thomas Jansson har ett eget förslag. Han vill återinföra de fasta tiderna 23.10, 00.10 och så vidare från Östanå och i stället flytta avgångstiden från Ljusterö, från varje hel timme, till tre minuter över. På så vis riskerar ingen som är van vid de gamla tiderna att missa färjan.
– Det är win-win och skulle ge full kundnytta, säger Thomas Jansson.