Även om statistiken säger att Värmdö är en trygg plats, med relativt lite brottslighet, visar enkäter som gjorts att det finns platser som upplevs som otrygga. 

Samtidigt har problemet med unga och droger ökat på senare tid, som Mitt i Värmdö har berättat. Dels är det fler som säljer droger, dels kryper drogandet ner i åldrarna.

– Enligt polisen står vi på gränsen till en öppen drogscen i vissa områden, och det vill vi inte ha här i Värmdö. Därför gör vi den här satsningen. Vi vill att Värmdö ska förbli tryggt, säger Carl Kangas (S), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö.

Önskas: Mer samarbete med polisen

Det har också varit problem med stök och skadegörelse. Därför ska mer resurser nu läggas på förebyggande åtgärder. Här ingår nya samarbeten och satsningar i reda pengar.

Till exempel inför man nu ett gemensamt arbetssätt kring alkohol, narkotika, doping och tobak på alla skolor, även friskolor. Det innebär att tillgången på detta ska minska, färre barn och unga ska börja eller debutera tidigt och skadligt bruk eller beroende ska minska.

Samtidigt vill kommunen stärka samarbetet med polisen kring unga som befinner sig i eller riskerar att hamna i kriminalitet.

– Vi vill kunna samordna fler insatser. Här ingår en tätare dialog och informationsutbyte med polisen. Vi vill också ha mer polisiär närvaro, att de ska synas oftare på gatorna i Värmdö, säger Carl Kangas. 

Bra kan bli bättre

Moa Dordlofva, tf chef för lokalpolisområde Nacka, tycker att deras samarbete med Värmdö kommun redan fungerar bra, men att det alltid kan bli bättre.

– Ett exempel på det är SSPF, där skola, socialtjänst, polis och fritid samarbetar, som startades förra året. Det har visat sig framgångsrikt och effektivt. Vi har även infört snabbare lagföring för unga personer, bland annat i samverkan med Värmdö kommun, säger hon.

Nyligen grep de en person med misstänkt stöldgods i bilen, tack vare bra samarbete och god lokalkännedom, enligt Moa Dordlofva.

Nytt i år är att de börjar jobba med nationella kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt”, för att förebygga våld i nära relation, ihop med Värmdös skolor, enligt Moa Dordlofva.

Polisen larmar om droger bland Värmdös skolelever

Polisen har fått in ovanligt många samtal från skolor i Värmdö om elever som misstänks använda droger. Ett 20-tal hembesök har gjorts, de yngsta är 13 år.

Sedan årsskiftet har flera skolor i Värmdö hört av sig till polisen för att de misstänker att elever använder och/eller säljer knark.

– Orosanmälningarna kommer från olika skolor och det rör sig om unga i åldern 13 till 17 år. Det kan vara att en elev uppträder konstigt eller kommer drogpåverkad till skolan, till exempel, säger Therese Axensjö, kommunpolis i Värmdö.

20 hembesök

Det har lett till cirka 20 hembesök de senaste veckorna där polis och socialtjänst har åkt hem och pratat med ungdomarna och deras föräldrar.

– Det har varit bra samtal. Syftet är att fånga upp de här personerna tidigt för att hjälpa och stötta dem, och stötta föräldrarna, säger Therese Axensjö.

Det handlar också om att få den unga att förstå riskerna, enligt polisen.

– Cannabis, som är den vanligaste drogen bland unga, är starkt beroendeframkallande och kan leda till tyngre droger. Det är även en risk att ha kontakt med dem som säljer knark, eftersom det rör sig om kriminella personer, säger Therese Axensjö.

Drogberoende leder också ofta till brott för att skaffa pengar.

Några av ungdomarna som polisen har träffat är nu misstänkta för narkotikabrott. Det handlar om eget bruk och innehav.

Cannabis, ecstasy och kokain

Anders Holmström, samordnare för brottsförebyggande arbete hos Värmdös socialtjänst, säger att arbetet med att försöka upptäcka och hjälpa unga som använder droger, pågår hela tiden.

– Det finns tyvärr en drogliberal syn bland de unga i dag och det är oroväckande, säger han.

Den senaste tidens våg av anmälningar behöver inte betyda att bruket av droger bland unga på Värmdö har ökat, enligt polisen och socialtjänsten, snarare att skolorna har blivit bättre på att uppmärksamma och anmäla problemet.

Knarket upptäcks allt längre ner i åldrarna, enligt polisen. Det är mest cannabis, men även ecstasy och kokain och drogerna är lätta att få tag i via sociala medier, enligt polisen.

I samband med hembesöken har ungdomarna erbjudits en tid på Minimaria, drogmottagningen för unga som ligger i Gustavsbergs hamn.

https://www.mitti.se/nyheter/drogandet-har-blivit-coolt/repubd!PX@QZ8UOjo6uvuGNdhvMg/

https://www.mitti.se/nyheter/malet-minska-drogandet-bland-unga-i-varmdo/repuav!CNaCRnvD3ZYZENDXFyrMQ/

Vad görs?

En gång i veckan träffas socialtjänst, skola, fritidsgårdar, polis och Mini Maria för att stämma av läget kring Värmdös unga.

Polisen jobbar uppsökande på kvällar och helger på platser där de vet att unga ofta samlas. De gör också särsilda insatser under året kring unga och droger.

Som förälder: Var nyfiken på ditt barns umgänge, vad han eller hon gör på fritiden och ev tillgång till nya prylar och pengar

Om du är orolig över någon ungdom i din närhet att han eller hon använder droger, tipsa polisen på tel 114 14, och/eller Mini Maria på 08-123 474 80.

Mini Maria: Det finns 12-åringar som knarkar i Värmdö

Knarkandet kryper ner i åldrarna i Värmdö och det är fler unga än tidigare som säljer droger. Det säger Johan Arnold, chef för Värmdös Mini Maria.

Det har kommit in ovanligt många orosanmälningar från kommunens skolor om unga som misstänks använda droger. Det ledde nyligen till ett 20-tal hembesök och ett par anmälningar om narkotikabrott, vilket Mitt i Värmdö tidigare berättat om.

Nu vittnar personalen på Mini Maria, som är kommunens mottagning för unga som har testat droger, alkohol eller tabletter, eller är i ett beroende, om en oroande utveckling.

Det ena är att drogandet i Värmdö sjunker i åldrarna – de yngsta är 12 år – och att de dessutom använder fler olika droger än tidigare. Förutom cannabis, som är vanligast, används Tramadol, som är ett lugnade medel, ecstacy, spice i godisform och lustgas (klassas dock inte som drog).

Unga rekryteras in i kriminalitet

Det andra är att personer från andra kommuner har börjat röra sig i Värmdö för att sälja knark, och rekrytera unga att sälja, enligt Johan Arnold, enhetschef på Värmdös individ- och familjekontor och ansvarig för Mini Maria.

– Det här hör vi och det har även börjat synas allt mer och det ökar risken för de unga att drabbas av skulder och hot, och andra våldsbrott. Värmdö har hittills varit relativt förskonat från detta, säger Johan Arnold.

Uppgifterna kommer från bland annat kommunens fältare Polarna och skolor på Värmdö, enligt Arnold.

Polisen i Nacka-Värmdö ser att fler unga än tidigare använder droger i Värmdö.

– Vi kan se att det är ungdomar som påverkar varandra att sälja men om det är kriminella personer utifrån har vi för lite information kring för att uttala oss om, säger Therese Axensjö, kommunpolis i Värmdö.

Beroende får problem i skolan

Vanligaste åldern hos de som besöker Mini Maria är 14–15 år och behovet har varit ganska konstant sedan starten 2011, med runt 300 besök varje år. Det rör sig om allt från att ha testat droger en gång till att befinna sig i ett tungt beroende, enligt Johan Arnold.

– Vissa lyckas vi få helt drogfria, eller inte börja med droger alls, andra att inte droga lika mycket. Sen finns det en kategori som vi inte når tyvärr.

Just nu jobbar de med cirka tio unga som är inne i ett drogberoende och behöver mycket hjälp.

– Största utmaningen är när de är både drogberoende och lider av psykisk ohälsa, kanske har det jobbigt hemma. Det är en ganska vanlig kombination tyvärr.

Det leder nästan alltid också till att de inte klarar av skolan, enligt Johan Arnold. Blir det för blandad och svår problematik kopplas socialtjänsten och barn- och ungdomspsykiatrin in. Kring dem som knarkar finns också ofta en svans med yngre tonåringar, tillägger han.

Coolt med gangsterkultur

Ett problem är den liberala synen på droger som finns idag, enligt Johan Arnold.

– Vi får ofta svar som ”jag mår bra av det” och ”det är inte så farligt”. Vissa tycker att gangsterkulturen kring droger är cool och spännande.

Det brukar vara socialtjänst, skola, föräldrar eller andra vuxna, eller den unge själv som hör av sig till Mini Maria. Och det räcker med att misstänka att något är fel, enligt Johan Arnold.

– Det är bara att ringa hit, det är lätt att få en tid. Det är viktigt när man jobbar med unga, det måste gå snabbt. Ju tidigare vi får träffa dom, desto bättre.

Alla träffar inleds med information och samtal med den unga och dennes föräldrar, därefter sätts olika behandlande och förebyggande åtgärder in.

– Ofta behöver man ändra ett beteende, och tänka annorlunda. Kanske helt byta miljö och kompisar, och det är inte alltid så lätt, säger Johan Arnold.

https://www.mitti.se/nyheter/polisen-larmar-om-droger-bland-varmdos-skolelever/repvdf!q5i6NScJoeTC0Fb9GZXkQ/

https://www.mitti.se/nyheter/malet-minska-drogerna-bland-unga/repvds!1vagAA1QsIJbuLFvb4m3lA/

Mini Maria

Vad: Öppen mottagning för unga upp till 25 år som har ett riskbruk eller beroende av alkohol, tabletter eller droger. Personalen har tystnadsplikt och alla besök är gratis. De erbjuder även stöd till föräldrar. I teamet finns läkare, kurator och sjuksköterska.

De är med i samarbetet SSPF (skola, socialtjänst, polis och fritid) kring unga i riskzon.

Var: Skärgårdsvägen 7 i Gustavsbergs C, plan 3.

Hur: Öppet vardagar, ring 08-123 474 80 och boka tid. Vid akuta situationer ring Maria ungdom 08-123 459 00, dygnet runt, hemsida mariaungdom.se, eller 112.

Vill synas mer

För att nå ut bättre och snabbare till de unga och deras familjer jobbar man med att ta fram digitala lösningar där de som söker hjälp ska kunna beskriva sin problematik och svara på en rad frågor själva. Det ska leda till att man kan sätta in behandling och stöd snabbare.

Mini Maria vill samtidigt bli synligare utåt, på fler plattformar, ihop med systermottagningen Hamnen, som jobbar med familjer och yngre barn, ungdomsmottagningen och kommunens fältverksamhet Polarna.

Målet är att den nya inriktningen ska vara igång 2023.

Målet: Minska drogerna bland unga

20 hembesök på kort tid hos skolelever som misstänks använda narkotika. ”Visar att samarbetet kring de unga fungerar”, säger ansvarig politiker.

Mitt i Värmdö berättade nyligen att det har kommit in många orosanmälningar från skolor runt om i Värmdö den senaste tiden, där man misstänker att elever använder och/eller säljer knark.

Men ansvariga politiker är inte oroade. De tolkar det snarare som en framgång i arbetet med unga och droger.  

– Här ser vi att samarbetet mellan socialtjänst, skola och polis fungerar bra vilket är glädjande. Antalet unga som beskrivs i artikeln är ett resultat av att vi är väldigt aktiva på att fånga upp dessa unga individer, kanske inte att användningen av droger i sig har ökat, säger Marie Bladholm (M), ordförande i socialnämnden.

Hur jobbar ni för att förbättra situationen?

– Vi har intensifierat arbetet med SSPF (skola, socialtjänst, polis och fritid) där vi jobbar förebyggande med att fånga upp unga som använder droger och/eller riskerar att hamna i kriminalitet i ett tidigt skede. Våra fältassistenter, Polarna Värmdö, har här en stor del i arbetet eftersom de ofta har god kännedom om de unga, säger Marie Bladholm.

Skolorna jobbar med kunskap och attityder hos elever och vårdnadshavare, enligt Amie Kronblad (L), ordförande i utbildningsnämnden.

– Det här är ett återkommande tema på skolornas föräldramöten. Informationen börjar spridas runt årskurs fem. Vårt mål är att antalet barn och unga som börjar använda alkohol, narkotika, dopningsmedel och tobak ska minska och att tillgången på det ska minska, säger hon.

https://www.mitti.se/nyheter/polisen-larmar-om-droger-bland-varmdos-skolelever/repvdf!q5i6NScJoeTC0Fb9GZXkQ/

20 hembesök

Sedan årsskiftet har orosanmälningar om elever som misstänks använda och/eller sälja knark kommit in från flera skolor i Värmdö. De yngsta som anmäldes är bara 13 år.

Det ledde till 20 hembesök där polis och socialtjänst åkte hem till eleven och dennes föräldrar och pratade om situationen. Några av de som fick besök misstänks nu för narkotikabrott (eget bruk och innehav).

Knarket upptäcks allt längre ner i åldrarna, enligt polisen. Det är mest cannabis, men även ecstasy och kokain och drogerna är lätta att få tag i via sociala medier, enligt polisen.