SKROTADE. Tellus Towers kommer inte att byggas vid Telefonplan. Foto: SSM/Wingårdhs

Nya skrapor i Stockholm – då krävs lagändring

Det skulle bli stans högsta bostadshus. Men prestigebygget Tellus towers sköts ner. Frågan är vad beslutet betyder för andra höjdarplaner i Stockholm.

  • Publicerad 18:18, 1 okt 2020

Förra veckan enades partier från höger till vänster om att Tellus towers, med 78 respektive 58 våningar, fimpas.

Avgörande var att höjdarbygget anses skada riksintressen som LM-staden och innerstaden. Därmed var det ingen idé att gå vidare, enligt stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M), som menar att lagstiftningen sätter stopp för visionen.

Det enda partiet som tog strid för tornen var Centerpartiet, som vill utmana dagens regelverk. Även Joakim Larsson (M) anser att riksintresset behöver ses över.

– Det ställer till det i olika sammanhang. Men det innebär inte att vi i Moderaterna tycker att vi ska bygga på höjden i innerstan, säger han och tillägger att partiet ser stadens inlopp, brofästen och områden som Kista och Loudden som lämpliga platser för höghus.

"Löjlig tävling*

Henrik Nerlund på skönhetsrådet ser beslutet om tornen som en seger och hoppas att staden nu ska lämna höghusracet.

– Vi har jobbat länge för att staden ska ta sitt förnuft till fånga. Det här har varit en löjlig tävling om att bygga det högsta huset i Sverige, säger Henrik Nerlund.

Han lyfter, precis som Joakim Larsson, fram Kista som ett bra område för att bygga kluster av riktigt höga hus.

Så här reagerar Per Hammarström från konsultbolaget Ramboll Sweden, som specialiserat sig på skyskrapor, på det.

– Då får man väl rätta sig efter det och titta på fler höghus där. Det är ju ingen ny trend men det är ledsamt och tråkigt att det är så fruktansvärt svårt att få igenom såna här projekt i Stockholm. Vi har själva varit med om många projekt där höghus stoppats. Jag tror och hoppas ändå att vi kommer fortsätta försöka, säger Per Hammarström.

Högre krav

Arkitekten Alessandro Ripellino, som bland annat ritat höghus vid Hornsbergs strand och Liljeholmskajen, tror att beslutet om Tellus towers kommer skärpa kraven på de riktigt höga projekten.

– De måste motiveras ännu starkare. Det höga huset påverkar många. Ju högre det blir desto viktigare blir det att det tillför något till platsen utöver det vanliga. Det måste vara fint på långt håll och bidra lokalt, säger han.

Bred majoritet mot höghusen vid Telefonplan

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, och Sverigedemokraterna röstade för att stoppa Tellus towers.

I stället är planen nu att bygga ett gäng höga hus med 20–30 våningar vid Telefonplan.

Centerpartiet ville gå vidare och försöka bygga tornen.

– Vi tycker att Stockholm behöver utmana regelverket. Som stockholmspolitiker är min lojalitet till stockholmare och om ett nationellt intresse säger nej till den här typen av byggnader så måste det prövas, säger Fredrik Lindstål (C), ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

Visa merVisa mindre