En fritidsgård för vuxna med plats att leka, hänga och inspireras. Det är vad Sättraborna Karolina Lallerstedt och Johan Norberg hoppas att Adelsö social club ska bli.

– Vi fick nycklarna för runt två månader sedan. Då hade huset stått tomt länge. Vi hittade fåglar som hade dött i hörnen, det tog ett tag att röja, säger Karolina.

Nu är det mesta av huset inbott och det puttrar av planer i olika hörn.

I den stora salen, matsal på den tiden då Sättra gård var ett vårdhem, kommer Johan Norberg ha brasiliansk jiujitsuträning. En träningsgrupp för vuxna och en för barn, två dagar i veckan.

– Pelarsalen är perfekt för det. Hänger man upp en säck i taket och flyttar undan bord och stolar så blir det en fantastisk träningslokal, säger han.

"Trollerirum"

Salen ska också ge rum för annat. För dans – Karolina drömmer om balkandisco och Adelsös egna Let's Dance på lördagskvällarna – och för spelningar, efter-jobbet-häng, konstutställningar och loppis.

– Det är ett riktigt trolleirum. Jag vill ha en Alice i Underlandet-känsla här, att allt är möjligt, säger Karolina.

I storköket är det redan fullt ös.

Lokalmat

Här huserar numera BondenKocken, det vill säga Adelsöborna Anders Rydström och Sophie Cook, som lagar mycket av sin mat på det som grott och betat på Mälaröarna. Stekosten är gjord på mjölk från Lovö prästgård och svampen har antingen plockats inne i kylrummet där Nobel farming odlar ostronskivling eller i Adelsös skogar.

I ett annat rum i köket slungas det honung från bin som bor nere på ängen utanför huset och intill köket ska Adelsökonstnären AK von Malmborg bygga ateljé.

Att driva huset på detta sätt är ett pilotprojekt som kan bli en modell för fler, menar Karolina.

Bångstyrigt hus

För precis som på Sättra gård står det runt om i stan och på landet hus tomma för att de är alltför bångstyriga.

– De är för stora, bångliga och krångliga för en ensam aktör att ta hand om. Men om man delar upp jobbet mellan många, då kan det bli hållbart. Då behöver inte en person köra slut på sig, säger Karolina.

– Vi vill öppna huset för fler. Låta folk hitta på idéer eller plantera idéer som andra vill ta rätt på, säger Johan.

20 november var det invigningsfest i huset. Då kunde de som var intresserade komma förbi och teckna medlemskap i klubben. Runt 60 personer kom, laddade med förslag på saker som de skulle vilja att huset rymde.

– Vi åt god mat och drack lite bubbel och hängde. Det kändes roligt och lätt, säger Karolina.

Magi när det är roligt

Att låta det roliga leda vägen är viktigt tror både hon och Johan.

– Magin är att göra sånt som man tycker är roligt. Om alla får göra det de är bra på och tycker är roligt, då blir det bäst, säger Johan.