I Midgårdsbadets bassäng simmade många av kommunens skolbarn under sportlovet på det som kallas lovsimskolan. Nu till påsklovet är det lite färre.

– Det var runt 120 elever som är anmälda i år, sportlovet är det lov som det oftast är flest elever anmälda. Förra året var det 122 elever. På påsklovet är det inte lika många som anmäler sig då det är Ramadan, säger Cecilia Tengbom Berg som är simskoleansvarig i Sigtuna kommun.

Cecilia Tengbom Berg är även involverad när Sigtuna kommun satsar på att öka simkunnigheten i ett nytt projekt – alla elever inom kommunen ska få möjlighet att lära sig simma. Alla grundskoleelever har inbokade tider i Midgårdsbadet under detta läsår, från förskolan till 9:an. 

Projektet är initierat av Carola Sjödin, rektor på Ekillaskolan, som tagit fram en plan för detta tillsammans med ett par av gymnastiklärarna i kommunen och Midgårdsbadet.

– Jag har plockat alla tider i bassängen jag kan för detta. Vi har gjort så att alla klasser har vissa veckor under året, varje klass.

Tidigare har det varit prioriterat att elever i åk 6, 7, 8 och 9 ska få gå och simma. Sedan när de var klara jobbade sig kommunen nedåt i åldrarna.

– Men vi kom aldrig så långt ned i åldrarna. Med mycket tur kanske vi kunde komma ned till åk fyra. Vissa skolor hade tre tider bokade medan en annan bara en tid, då är det ju den skola med mest tider som satsar. Nu ska alla skolor få lika mycket tid, säger Cecilia Tengbom Berg.

– Det är har en stor satsning som vi gör som framförallt är jättebra speciellt för vår kommun där vi har många som inte kan simma.